Експерт розповів, як Укрзалізниці зберегти 5 млн грн щомісяця

30 березня 2020 614 0
Експерт розповів, як Укрзалізниці зберегти 5 млн грн щомісяця
Kurkul.com

Передача Кабміну функцій іноземців, які беруть участь у наглядових радах українських компаній, дозволить зекономити бюджету більше 5 млн грн. Про це Agropolit.com. розповів експерт з логістики Валерій Ткачов.

«Наразі у наглядових радах держпідприємств 2/3 складають іноземці. Кожен з них отримує в місяць близько 1,6 млн грн, а українці отримують 600-700 тис грн. Наприклад АТ «Укрзалізниця» має у наглядовій раді  7 осіб і їхні витрати складають більше 5 млн грн щомісяця», — розповів експерт з логістики Валерій Ткачов.

Він також зазначив, що на підприємствах працюють одночасно наглядові та національні ради, при чому у останніх більшість складається з іноземців.

«У нас майже всі державні компанії в Україні проходять процес корпоратизації, запроваджується дворівнева система управління. З одного боку це явище позитивне, але з іншого, в період кризи, коли іноземці майже відсутні на робочих місцях, то є сенс змінити їхній режим роботи», — додав експерт.

У подальшому, після відміни карантинних заходів Ткачов рекомендує встановити  мінімально допустиму зарплату для представників наглядових рад.

«Відмінити та розігнати одразу – це звичайно популізм і так робити не потрібно. Це правильно, що нацрада має бути політично незалежним органом, коли є іноземці, які не входять ні в чию партію. Але і в звичайний час вони в Україні по тижню в рік проводять. Декілька живуть постійно, а решта – приїжджі. Навіть засідання ради часто проводять по скайпу, не завжди приїздять сюди, але при цьому отримують свої мільйонні гонорари. Обмежувати треба суми, а розумних людей у нас своїх достатньо. Чому нас можуть навчити поляк чи словенець, якщо у нас на залізниці в десять разів більше перевозиться вантажу, ніж у них. Ці іноземці більше як наглядачі від міжнародних фондів за ситуацією в Україні, нічого позитивного від них я не бачу», — підсумував Валерій Ткачов.  

Читайте також: Фермерам не потрібно оформлювати землю під сховища для пального - експерт

 

Виконано за допомогою Disqus