Аграрний експорт знизиться на 20% через карантин — думка експерта

30 березня 2020 74 0

Обмеження експорту, а також девальвація гривні можуть спровокувати нестачу грошових ресурсів у аграріїв, а заходи введені урядом не матимуть відчутного позитивного впливу. Про це розповів партнер аудиторської компанії Kreston GCG Андрій Попов. Повідомляє 24 Канал.

За його словами, існують побоювання, що виробники сільськогосподарської продукції втратять прибутки, оскільки на світових ринках спостерігається падіння цін, а експорт знаходиться під обмеженням.

«Падіння котирувань цінних паперів українських агрохолдингів на світових ринках може призвести до збільшення вартості інвестиційних ресурсів для таких компаній. Але найболючіше карантин вдарить по домогосподарствам, які забезпечують місцеві ринки молокопродуктами та овочами, оскільки їхня продукція не може зберігатися тривалий час», — сказав він.

Андрій Попов зазначив, що зараз складно спрогнозувати наслідки карантину, однак якщо аграрний експорт впаде на 10-20%, то бюджет недоотримає близько $4 млрд, що є вагомою сумою для економіки.

«Аграрії очікують, що зниження цін на зернові буде перекрито економією по іншим статтям витрат. Вартість природного газу продовжує знижуватися, що може посприяти зниженню ціни на добрива. Також через зниження ціни на енергоносії зменшується собівартість сушіння зерна на елеваторах", — додав він.

Аби мінімізувати негативний вплив карантину, уряд тимчасово скасував податкові перевірки, земельний податок та орендну плату за ділянки державної і комунальної власності. Також від сплати єдиного соціального внеску звільнені члени фермерських господарств.

Однак, за словами експерти, ці заходи не матимуть відчутного позитивного впливу або істотної підтримки на аграрному та харчовому ринку.

«Багато фахівців розділяють думку, що реальну користь в даній ситуації можуть принести введення податкових канікул тривалістю три місяці за фіксованим податком і відстрочка виплати ПДФО від орендної плати за землю», — сказав Попов.

Читайте також: Правки Зеленського до земельного закону підтримані аграрним комітетом

Виконано за допомогою Disqus