Депутат заявив про неефективність дотацій для НААН

30 березня 2020 491 0

Про марне витрачання 500 млн грн прямих дотацій з держбюджету, які було передано Національній академії аграрних наук заявив депутат парламенту Олексій Устенко. Він повідомив про неефективність академії та закликав передати гроші, закладені в держбюджеті на НААН, медикам на подолання коронавірусу. Про це повідомляє Agropolit.com.

«Коли ми приймали бюджет, я помітив шалені цифри, які виділяються на НААН. У 2020 р. Ця сума склала 500 млн грн прямих дотацій з бюджету. Сумарно в цьому році планують затратити 1,5 млрд грн, а у 2017-2019 роках академія витрачала до 1,2 млрд грн на рік. Я, як народний депутат та громадянин, задаюсь питанням – куди йдуть ці гроші?», — заявив депутат.

Він також зазначив, що нині на балансі НААН перебуває 400 тис. га землі, які замість збитків могли б приносити кошти до бюджету країни.

«Це, вважайте, другий за величиною агрохолдинг України. Як він може просити гроші з бюджету? В аграрній країні, де всі агрокомпанії показують високу прибутковість, допомагають в карантин лікарням, беруть на себе величезне соціальне навантаження, і при цьому зберігають весь свій персонал. Аграрна академія ж іде «своїм перевіреним шляхом». Як було сказано журналістами у розслідуваннях, НААН здає свою землю за «кеш» в оренду, при цьому показуючи збитки та ще маючи наглість просити грошей з бюджету!», — сказав Олексій Устенко.

Зазначено, що при вартості оренди землі у 2-3 тис грн/га держава могла б отримати 800 млн грн прибутку тільки здаючи площі в оренду.

«Враховуючи ефект недоотриманих прибутків, наші планові затрати на аграрну академію складають 2-3 млрд грн. Можна було б фінансувати академію, якби за ці колосальні кошти ми мали нові якісні гібриди, нові види ззр, нові методи вирощування, які б забезпечили розвиток аграрної галузі держави. Однак цього немає. Як немає і грошей. Ні один аграрій, від малого до великого не застосовує гібриди рослин НААН. Чому? Тому що їх банально не існує!», — сказав Устенко.

Депутат запропонував перенаправити гроші, закладені на НААН на закупівлю медтехніки, а після карантину переглянути роботу академії.

«Вважаю, що у зв’язку з ситуацією, що склалась, є чудова нагода перенаправити всі кошти, які агронаука тягне з бюджету, на придбання апаратів ШВЛ, підвищення зарплат лікарям, на фінансування лікарень. А також привести у відповідність доходи академії до доходів аграрних компаній, які також можна було б направити на порятунок наших громадян», — підсумував Устенко.

Читайте також: Правки Зеленського до земельного закону підтримані аграрним комітетом

Виконано за допомогою Disqus