Приморозки і посуха призвели до втрат посівів на Півдні України

2 квітня 2020 360 0
Приморозки і посуха призвели до втрат посівів на Півдні України
Kurkul.com

Проблем аграріям Таврії додає чергова посуха у поєднанні з весняними заморозками, чимала частина посівів наразі перебуває у пригніченому стані. Повідомляється на сайті golos.com.

«Вологи наполовину менше від норми, а у південних районах і на три чверті. А вітер у поєднанні з теплом може висушити поля ще більше», — стверджує директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член президії НААН України Раїса Вожегова.

Порятунок від погоди та глобального потепління аграрії краю бачать тільки у зрошенні. Та сезон поливу з кожним роком їм доводиться починати дедалі раніше. Нинішньої весни він стартує вже з квітня.

Окрім того, весняні приморозки пошкодили не тільки сади на півдні України, а й посіви озимих культур. Після того як кілька ночей поспіль температура повітря у степовій зоні Херсонщини знижувалася до -7°С, верхівка колосу озимих пшениці та ячменю, що вже витяглась на висоту 15-20 см, почала відмирати.

«Таке явище спостерігається на всій площі посівів цих культур, яка у нашому господарстві сягає 2,5 тис га. Хотілося б сподіватися, що пошкоджені зернові виправляться, якщо погода буде сприятлива, але подальші прогнози невтішні. І якщо вони справдяться, то втрати врожаю можуть сягнути десятої його частини і навіть більше», — зауважив директор дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район) Віктор Найдьонов.

Читайте також: Фермери півдня отримають воду для зрошення раніше ніж торік

Виконано за допомогою Disqus