Харківська викладачка на власній фермі виробляє молоко екстра класу

15 квітня 2020 82 0
Харківська викладачка на власній фермі виробляє молоко екстра класу
Харківська викладачка на власній фермі виробляє молоко екстра класу

Наталя Коваль змінила посаду викладача Харківського національного економічного університету на роботу фермера. Разом з чоловіком Андрієм у 2013 р на сімейні заощадження  починає займатися молочним скотарством. Подружжя спочатку купує збиткове ФГ «Юпітер». в с. Хотімля, аби далі створити сучасний тваринницький комплекс, пише newsroom.

«Все почалося з того, що я хотіла купувати якісне молоко для своїх підростаючих дітей, але спроби його знайти ні до чого не привели. І якось чоловік запропонував ризикнути й відкрити власну молочну ферму», — ділиться спогадами Наталія Коваль

Старі корівники довелося повністю розібрати, а на їх місці будувати нові, що відповідають сучасним вимогам і стандартам. Корови української чорно-рябої породи утримуються безприв'язним способом у приміщеннях.

«Перед початком будівництва ми з чоловіком продумали все: розташування корівників і внутрішню логістику, умови утримання тварин, їх комфорт і навіть етап відвантаження сировини. Особливу увагу приділяли технології доїння, заздалегідь розраховуючи виробляти молоко екстра-класу», — розповідає фермерка.


Дійне стадо у розмірі понад 300 голів три рази на день доїться в доїльному залі. Надій на дійну корову складає 25 л на добу. За добу підприємство виробляє приблизно 7 т сировини екстра-класу. 95% загального надою ферма реалізує великій міжнародній компанії, філія якої знаходиться в Києві. Решта 5% — йде на вигодовування молодняку, власне виробництво і роздрібну торгівлю.


«З першого дня роботи ферми ми встановили німецьку технологію обліку продуктивності дійних тварин. Програма дозволяє ідентифікувати кожну корову і визначити, скільки молока вона дає на добу. Крім цього, ведеться ветеринарна і генетична карта тварин. Всі дані зберігаються в загальній базі для подальшого аналізу», — розповідає Наталія Коваль.

Виконано за допомогою Disqus