Експерт розповів про нові правила поновлення договорів на оренду землі

21 квітня 2020 2226 0
Експерт розповів про нові правила поновлення договорів на оренду землі
Kurkul.com

Після 15 липня 2020 р. в Україні зміняться правила оренди земель сільськогосподарського призначення. Про це йдеться у матеріалі «Продовження договорів оренди землі — 5 лайфхаків від Feodal.Online» на Kurkul.com.

Відповідно до Закону України № 340-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», який в народі отримав назву «антирейдерський закон», буде розмежоване продовження договорів оренди землі та переважне право на укладення нового договору оренди землі орендарем. 

Як зазначив експерт у сфері земельних відносин та засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем’янович, нові правила поновлення договорів оренди поширюватимуться на договори оренди землі, укладені або змінені після того, як Закон № 340-IX повністю набере чинності. Тобто фактично з 16 липня 2020 р.

А от поновлення укладених раніше договорів оренди землі здійснюватиметься за правилами, чинними на момент їх укладення. 

«Є кілька варіантів, як поновити договір або продовжити його термін. Перший — це підписати додаткові угоди чи перепідписати договори оренди зі зміною пункту про строк дії такого договору, наприклад, із 7 на 15-20 років. Другий варіант — перепідписати договори оренди на свою другу юрособу після реорганізації. Тобто треба розірвати всі договори, укладені старою юридичною особою, та підписати нові. Але це буває рідше і за потреби», — зазначив експерт.

Наразі договір оренди землі можна поновити двома способами. Орендар може реалізувати своє переважне право на поновлення договору оренди. Також існує автоматичне поновлення договору (тобто строковий договір із пролонгацією), коли орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, а орендодавець не заперечує щодо такого користування.

Проте з середини липня передбачатиметься, що договори оренди землі, про встановлення земельного сервітуту чи про надання права користування земельною ділянкою для товарного виробництва с/г продукції зможуть передбачати власні умови щодо поновлення таких договорів.

«Тобто якщо в угоді між орендарем та орендодавцем буде прописано пункт про продовження та поновлення, то цей договір автоматично поновлюватиметься на такий самий строк і на таких самих умовах без укладення сторонами окремого письмового договору. Інших дій від орендодавця та орендаря ніхто не вимагатиме», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus