Експерти розповіли, як відновити озимі після весняних приморозків

23 квітня 2020 314 0
Експерти розповіли, як відновити озимі після весняних приморозків

Погодні умови цього аграрного сезону не залишають надії на рекордні врожаї озимих. Однак попри всі примхи погоди сподівання на добрий врожай є. Як допомогти озимим відновитися після впливу стресових чинників, розповіли експерти ALFA Smart Agro.

Озимі культури, які сьогодні успішно вегетують у полі, можна вважати стресостійкими. Спершу їх посіяли у сухий ґрунт восени. Потім вони недоотримали вологи через безсніжну зиму, раніше звичайних строків відновили вегетацію після теплого лютого, пережили перші наступи грибних хвороб та шкідників, які у великій кількості зберігаються на рослинних рештках, бур’янах і в ґрунті. І наостанок — зазнали впливу кількох хвиль несподіваних морозів у квітні.

 

Наслідки впливу стресових чинників на сходи озимої пшениці, Хмельницька обл., квітень 2020 р.

Кожен із цих факторів негативно впливає на рослини. Для подолання їх наслідків їм вкрай необхідні мікроелементи, які забезпечать нормальний процес вегетації.

«Позакореневе підживлення рослин у критичні фази їх розвитку завжди позитивно впливає на обмін речовин і розкриття потенціалу врожайності культур. А в таких стресових умовах, які склалися цього року, це просто обов’язковий елемент технології вирощування, без якого не можна сподіватися на добрий врожай», — наголосив начальник департаменту продакт-маркетингу ALFA Smart Agro Олег Дерменко.

За словами експерта, навіть якщо у ґрунті є необхідна кількість мікроелементів, посушливі умови не сприяють їх засвоєнню рослинами. А чекати дощу немає можливості, оскільки саме зараз озимі культури переживають критичні фази розвитку, коли мікроелементи вкрай необхідні. Для зернових це фаза виходу в трубку, для ріпаку — початок бутонізації та цвітіння. Ось чому про позакореневе підживлення рослин важливо говорити саме зараз.

Компанія ALFA Smart Agro пропонує для позакореневого підживлення зернових культур і ріпаку мікродобрива НАЙС:

НАЙС Зернові — концентроване легкозасвоюване рідке комплексне добриво з набором головних мікроелементів, призначене для позакореневого підживлення всіх зернових колосових культур;

НАЙС Марганець — рідке монодобриво для позакореневого підживлення пшениці з метою ліквідації дефіциту цього елемента;

НАЙС Олійні — концентроване комплексне хелатне добриво для листового підживлення олійних культур.

Мікродобрива ALFA Smart Agro мають декілька вагомих переваг, які роблять їх застосування зручним та ефективним. В першу чергу це препаративна форма — розчинний концентрат. Завдяки цьому мікродобрива НАЙС добре розчиняються у робочому розчині, можуть поєднуватися із різними препаратами для одночасного внесення у баковій суміші та позбавлені всіх тих недоліків, які мають мікродобрива у сухій формуляції.

Схелатована форма мікродобрив підвищує проникненість мікроелементів у рослини, робить поживні речовини легкодоступними для культур. Застосування комплексних мікродобрив дозволяє надати рослині необхідну кількість усіх важливих мікроелементів за одне внесення.

Рослини, які отримують достатню кількість основних мікроелементів, є більш стійкими до дії стресових факторів та можуть розкрити увесь свій потенціал врожайності. Тож застосування мікродобрив для позакореневого живлення — це важливий етап у технології вирощування культур, який обов’язково позитивно вплине на врожайність та рентабельність агровиробництва.

Виконано за допомогою Disqus