Від сьогодні діють обмеження на готівкові перекази у гривні

28 квітня 2020 2940 0
Від сьогодні діють обмеження на готівкові перекази у гривні
Главком

З 28 квітня 2020 р. для банків і платіжних систем встановлюються оновлені вимоги до інформації про платника і одержувача при переказі грошей.

Нові правила вводяться у зв'язку з набуттям чинності законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Законом передбачено дві основні вимоги:

  • здійснити ідентифікацію та верифікацію платника;
  • супроводити переказ коштів необхідним переліком даних про платника і одержувача.

Це означає, що при проведенні переказів за допомогою платіжних карток нічого не змінюється — банк і так володіє усіма даними про власника картки і рух коштів по ній і пов'язаних з карткою рахунках.

Фінмоніторингу підлягають порогові фінансові операції за наявності хоча б однієї з ознак, перерахованих в ч.1 ст.20 закону №361, а саме:

  • зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б один з учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі (юрисдикції), яка не виконує або неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення (зокрема дипломатичне представництво, посольство, консульство такої іноземної держави), або якщо один з учасників фінансової операції має рахунок у банку, зареєстрований у зазначеній державі (юрисдикції);
  • фінансові операції політично значимих осіб, членів їхніх сімей та/або осіб, пов'язаних з політично значущими особами;
  • фінансові операції з переказу коштів за кордон (зокрема країни, віднесені КМУ до офшорних зон). Перелік офшорних зон наведено в додатку до розпорядження КМУ від 23.02.11 р. № 143-р.;
  • фінансові операції з готівковими коштами (внесення, переказ, отримання).

«Переказати гроші з картки на картку, з картки на банківський рахунок можна, використовуючи платіжні сервсіси або особисті кабінети в банках (всі великі банки надають послуги онлайн-банкінгу, перед переказом великих сум варто уточнити ліміти по своїй картці на онлайн-платежі). Але, якщо у вас виключно готівка, то доведеться прийти з паспортом у відділення банку», — пояснив директор департаменту платіжних систем НБУ Олексій Шабан у коментарі виданню nv.ua.

Переказ також можна зробити і в терміналах самообслуговування, але за однієї умови.

«Якщо з цього банківського або небанківського терміналу є можливість верифікувати за допомогою введення пін-коду, безконтактного зчитування картки або за допомогою смс-пароля, то операції можна буде зробити і на 10 тисяч і на 20 тисяч. Якщо такої можливості немає, то дійсно, переказ можливий тільки на суму до 5 тисяч», — пояснив Олексій Шабан.

Він також розповів, що до кінця поточного року у банків, небанківських установ і власників термінальних мереж буде час, щоб переналаштувати своє програмне забезпечення для зручної ідентифікації клієнтів.

При переказах коштів через Western Union також необхідна ідентифікація, якщо обсяг перевищує 5 тис. грн або еквівалент в іноземній валюті.

Виконано за допомогою Disqus