20 сортів інжиру вирощують на Прикарпатті

2 травня 2020 1024 0
20 сортів інжиру вирощують на Прикарпатті
Greenmarket.com.ua

На обійсті 60-річного тлумачанина Богдана Гаморака ростуть рідкісні для нашого краю екзотичні ягідні та плодові культури: інжир, ківі, гранат, гумі, зизифус, актинідія, годжі, лавр, фейхоа, цитрусові, виноград. А також гриби шиїтаке, повідомляє ПІК.

Найулюбленіша культура — інжир. Спочатку багато чого не виходило, адже фігове дерево прийшло до нас з південних, «гарячих» країн. Та тлумачанин доклав максимум зусиль, щоби фігам було комфортно в наших кліматичних умовах.

«У моїй колекції близько 20 сортів інжиру. Для мене це вже не екзот», — каже Богдан Гаморак.
Добре знаний серед садоводів та виноградарів України, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», мешканець Тлумача Богдан Гаморак близько 30 років вирощує екзотику у себе на ділянці.

Ділиться своїми навичками із колегами – професіоналами та аматорами — на своєму ютуб-каналі.

А ще в нього можна придбати різноманітні саджанці. Про кожен Богдан Гаморак дбає, як про рідну дитину. Вміє розповісти, як доглядати, чим підживлювати, бо має енциклопедичні знання про своє захоплення.

Виноградом пан Богдан професійно займається з 2004 року. Випробував сотні сортів та гібридних форм. Його виноград (а також й вино із нього) брав участь та перемагав у різноманітних конкурсах-виставках по всій Україні.

«Набуває популярності серед замовників саджанців і картопляне дерево. Ця рослина прикрасить найвишуканіший сад. Вона квітує безперервно ціле літо й осінь, стійка до хвороб та шкідників, проста у вирощуванні», — доводить пан Гаморак на власному досвіді.

Картопляне дерево — це багаторічна рослина висотою до 2 метрів із ніжними фіолетовими квіточками. Лише через схожість листків та квітів із картопляними вона й отримала свою назву. Картопляне дерево не плодоносить, а лише тішить око цвітом.

Виконано за допомогою Disqus