Через карантин в Україні зросте попит на овочі борщового набору — думка

4 травня 2020 84 0
Через карантин в Україні зросте попит на овочі борщового набору — думка
Kurkul.com

Карантинні заходи, введені через пандемію коронавірусу, зменшать попит на дорогі види м’яса, молочні продукти, тропічні фрукти та овочі та органічну продукцію та збільшать попит на збільшать попит до овочів борщового набору та яблук. Так вважає старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ярослав Навроцький, інформує прес-служба НААН.

«Відбудуться кардинальні зміни у вітчизняному попиті на продовольчі товари. Вони будуть спричинені подальшим значним зниженням доходів населення внаслідок втрати роботи, замороження заробітних плат, інфляційних процесів та інших чинників, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів», — зауважив Ярослав Навроцький.

Він додав, що зниження попиту торкнеться груп дорогих товарів та товарів з високою доданою вартістю.

«Найбільш імовірним буде підвищення попиту на продукти борщового набору: цибуля, морква, картопля, буряк, а також яблука, адже вони є порівняно дешевими товарами довготривалого зберігання. До прикладу, ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг у січні 2020 року — до 15,26 грн/кг (+22%) в квітні. Але, з огляду на харчові властивості, тривалий термін зберігання та порівняно доступну ціну, попит на картоплю зберігатиметься», — розповів експерт.

На його думку, паралельно відбуватиметься зниження попиту на групи товарів нетривалого зберігання: томати, огірки, ягоди та зелень. Підвищиться попит на місцеві продукти з низьким ціновим порогом, особливо після відновлення роботи ринків.

Також збережеться попит на часник, цибулю, імбир і лимон, як види продуктів, що на думку населення здатні підвищувати імунітет.

«У 2020 році забезпечення населення продуктами харчування знаходитиметься під впливом цілої низки негативних чинників, зокрема, погодні умови, проблеми з постачанням запасних частин до техніки, міндобрив, посівного матеріалу, засобів захисту рослин тощо. Однак високий рівень агрокультури та працьовитість працівників сільського господарства Україна допоможе успішно подолати кризу в агропромисловому комплексі», — підсумував Ярослав Навроцький.

Виконано за допомогою Disqus