В Україні подорожчає картопля

13 травня 2020 3702 0
В Україні подорожчає картопля
Kurkul.com

В Україні буде дорожчати картопля. Ціна буде рости, тому що не всі продовольчі ринки працюють і дрібні агровиробники не можуть там продавати свою продукцію, а попит стає найбільш концентрованим в супермаркетах. Про це повідомив економіст Олег Пендзин, інформує ГолосUA.

«Імпортні овочі сьогодні в Україні дорожчі, ніж у вітчизняного товаровиробника, але ціна на ринку формується за ціною імпорту. Це пояснюється тим, що до сьогодні українському товаровиробникові вкрай складно вийти на полиці супермаркетів. Вихід на великого ритейлера передбачає наявність досить об'ємних партій в упаковці. Це саме те, що відрізняє імпорт», — пояснив економіст.

Читати за темою: Фермерам буде важко реалізовувати овочі – Лупенко

Олег Пендзин також додав, що, на його думку, в період карантину не всі продовольчі ринки зможуть працювати, навіть якщо їм це дозволять.

«Я думаю, що частина ринків буде закриватися, а у частини ринків будуть проблеми в зв'язку з недотриманням норма і вимог, які пред'являє МОЗ сьогодні, і це об'єктивно і це буде вести до подорожчання продукції. Зазвичай до 90% картоплі на ринках це те, що вирощували для себе, тобто це те, що забезпечується домогосподарствами населення. І цей сегмент продукції неконкурентним імпорту, який поставляється в Україну десятками або навіть сотнями тонн. Крім того, наші супермаркети беруть товар на умови «під реалізацію» і зможуть перерахувати, це в кращому випадку, гроші постачальнику тільки через 20 днів. Який дрібний фермер зможе собі дозволити чекати 20 днів? У них зазвичай немає оборотного капіталу», — сказав аналітик.

Виконано за допомогою Disqus