Аграрії збільшать постачання плодоовочевої продукції до ЄС

1 грудня 2015 27 0
Аграрії збільшать постачання плодоовочевої продукції до ЄС
Vkurse.uaАграрії збільшать постачання плодоовочевої продукції до ЄС

У рожай овочів та фруктів цього року на 15-20% нижчий, ніж у минулому році, відзначили керівники проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман і Андрій Ярмак, пише Аgronews.

За їхніми словами, цей сезон можна дійсно назвати перезавантаженням плодоовочевого сектора України. Ураховуючи нинішні геополітичні умови, нестабільність валюти, українським аграріям довелося повністю переглянути раніше обрані стратегії ведення бізнесу.

Девальвація гривні спричинила різке подорожчання всіх виробничих ресурсів, у той же час, платоспроможність населення помітно знизилася.

«У зв'язку з цим, фермери України змушені були скоротити виробничі площі та урізати витрати на якісне насіння, ЗЗР та добрива. Українські виробники зіткнулися з проблемами пошуку ринків збуту своєї продукції. Поставки овочів і фруктів у Росію, яка раніше виступала основним покупцем української плодоовочевої продукції, так і залишилися під забороною, а блокада Криму практично не залишила фермерам шансів для експорту», — відзначають експерти.

Через підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Росія з 1 січня 2016 р. пообіцяла ввести повну заборону на постачання товарів з України, таким чином, під ударом опиняться і виробники заморожених овочів і фруктів, на яких раніше російське ембарго не поширювалося.

Незважаючи на настільки важкі умови для ведення бізнесу, галузеві експерти впевнені, що сформована ситуація послужила свого роду поштовхом для розвитку плодоовочевого сектору України. Українські аграрії усвідомили необхідність виходу на нові зовнішні ринки збуту.

Українською продукцією зацікавилися і європейські покупці. Так, з початку 2015 р. Україна відвантажила в ЄС близько 4 тис. т томата і близько 1 тис. т огірка, тоді як ще у 2014 р. поставки українських тепличних овочів у цьому напрямку були вельми незначними.

Паралельно з цим спостерігається збільшення інвестицій у такі напрямки, як ягоди, нішеві культури, передпродажну доробку традиційних видів продукції.

Виконано за допомогою Disqus