Інвестиції у сільське господарство можуть зменшитися до $1,6 млн

18 травня 2020 252 0
Інвестиції у сільське господарство можуть зменшитися до $1,6 млн
kurkul.com

Експерти Інституту аграрної економіки прогнозують, що обсяги інвестицій у виробництво продукції сільського господарства у 2020 р. можуть зменшитися до 5% на суму 51 млрд грн., або $2 млрд, в порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє д.е.н. Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», пише Kurkul.com.

За оцінкою експертів, може очікуватися зниження обсягу інвестицій ще на 15-20% (до $1,6-1,7 млн) у разі погіршення фінансового стану підприємств, зменшення реалізації інвестиційних проектів в агропромислове виробництво, а також через світову економічну кризу, що спричинена через пандемію COVID-19.

Також посприяти цьому може Закон про землю, який має ввійти в дію з 1 липня 2021 р.

«Сільськогосподарські товаровиробники вже сьогодні дбають про забезпечення своєї діяльності земельними ресурсами у розмірі не більше 100 га на одну особу. А для створення фермерського господарства з трьох осіб необхідно знайти кошти на 300 га. При мінімальній вартості в $1000 за 1 га ці кошти складатимуть не менше $300 тис. Тому частина коштів, які могли б цього року спрямовуватися в інвестування аграрної галузі, можуть бути заморожені», – пояснив експерт.

Вчені Інституту аграрної економіки, прогнозують, що обсяг прямих іноземних інвестицій в сільському господарстві України у 2020 р. залишиться на рівні минулого року і становитиме близько $560 млн.

За розрахунками експертів цього року найбільш прибутковою буде рослинницька та експортоорієнтована галузі, які є конкурентоспроможними на внутрішньому та зовнішньому ринках.

«Прогнозований обсяг капітальних інвестицій у 2020 р. стримуватиме розширення відтворення капіталу сільського господарства, необхідного для забезпечення продовольчої безпеки держави та розширення її експортного потенціалу», – підсумував Олександр Захарчук.

Читати за темою: Україна посідає передостаннє місце серед експортерів насіння

Виконано за допомогою Disqus