Фермери Херсонщини проти подачі води до Криму

18 травня 2020 2213 0
Фермери Херсонщини проти подачі води до Криму

Фермери Херсонської обл. зазнали рекордну посуху за останні 130 років і повідомляють про нестачу води. Ще занепокоєння викликають на Півночі країни розмови про можливу приватизацію Північно-Кримського каналу та відновлення постачань води до Кримського півострова, повідомляє Kurkul.com, з посиланням на Крим.Реалії.

Леонід Кириченко, фермер із Херсона, віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України вирощує в області різні сільгоспкультури протягом 30 років. У його володіннях тисяча гектарів землі, з них 30% – на краплиному зрошенні з Північно-Кримського каналу. За останні 5 років для нього ціна збільшилася в 5 разів.

Минулого року Леонід Кириченко разом з фермарами-однодумцями пікетував обласне управління водного господарства. За його словами, цього року ціну на воду не підвищували, проте поточні витрати для господарства залишаються великими.

Ігор Брагінець, ще один фермер з Херсонщини, був одним із активістів, що в 2014 р. перекривав мішками Північно-Кримський канал. Його володіння на 80% знаходиться на краплиному зрошенні каналу. Фермер входить до Громадської ради при Держагентстві водних ресурсів України і стверджує, що платежі економічно обґрунтовані і аграрії оплачують лише собівартість подачі води з каналів.

«Коли стоїть питання: що тобі важливіше – щоб вода була або щоб була низька ціна, то я, напевно скажу – щоб вода була. Адже без води тут дуже часто врожаї не збирають », – зауважив Ігор Брагінець.

За його словами, можлива приватизація каналів загрожує підвищенням цін на воду, а подача води в Крим – нестачею води для аграріїв, які переживають засуху за останні 130 років.

Читати за темою: Мільйон кримчан можуть залишитися без питної води

Виконано за допомогою Disqus