Квотування імпорту добрив негативно позначиться на аграрному секторі – думка

25 травня 2020 65 0
Квотування імпорту добрив негативно позначиться на аграрному секторі – думка
kurkul.com

Уряду пропонують не створювати «теплу ванну» для одного українського монополіста-виробника хімічних добрив, обмежуючи імпорт мінеральних добрив з інших країн. Про це заявив Олег Тарасов, народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, повідомляє АgroРolit.com.

Олег Тарасов вважає, що квотування імпорту добрив негативно позначиться на роботі агросеткору. 

«Днями Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі разом із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запропонувала квотувати імпорт дешевих добрив з-за кордону. Зокрема, під такі обмеження мають підпасти добрива із країн ЄС, Перської затоки, а також Туреччини, Казахстану, Білорусі, Грузії, Китаю, США. Натомість, список країн, які не підпадуть під квоти (а сюди відносяться у тому числі Буркіна-Фасо, Бутан, Джибуті, Сомалі, Вануату), викликає лише усмішку. Поставки з РФ міндобрив заборонені ще з минулого року. Розуміючи, куди вітер віє, та які від цього «вітру» будуть ціни на мінеральні добрива, аграрії вийшли на акції протесту по всій країні, перекриваючи дороги», – сказав народний депутат.

На його думку, квотування імпорту добрив не варто впроваджувати.

«Цього робити не можна, інакше за спокій монополіста заплатить український аграрний виробник. При чому платити будуть всі: дрібні, середні та великі», – наголосив Олег Тарасов. 

Також, народний депутат заявив, що підтримує аграріїв і вважає, що не припустимо створювати комусь преференцію на внутрішньому ринк удобрив, бо у нинішніх умовах, це означає ще й посилювати внутрішню монополію з виробництва добрив. В іншому випадку аграрії, в першу чергу, фермери будуть «відрізаними» від доступних, якісних  і дешевих добрив, поставки яких давно здійснюються і які перевірені у господарстві.

«Обсяг поставок таких добрив суттєво скоротиться. Замість цього уряд натякає на необхідність купівлі добрив вітчизняного виробництва. На перший погляд, підтримка національного виробника та близькість і зручність у доставці добрив для аграріїв. Але що ж не так? Проблема у тому, що ціни на українські добрива для наших же фермерів є на 30-40% вищими, ніж на імпортні. А парадокс ще й у тому, що добрива, вироблені на українських заводах, продаються за кордоном навіть дешевше, ніж у нашій державі», – наголосив він.

За словами Олега Тарасова, запровадження квотування імпортних добрив призведе до укріплення монополії на внутрішньому ринку виробництва добрив та до збитків аграріїв.

«За оцінками експертів, внаслідок такого квотування внутрішній монополіст отримуватиме додатково по $100 млн щороку із кишень аграріїв. Вважаю таку ситуацію абсолютно неприпустимою, а пропозицію уряду загрозгливою та згубною для агросектору. Уже сьогодні сотні фермерів по всій Україні вийшли на акції протесту та почали перекривати автошляхи із законними вимогами не допустити здорожчання добрив і не вводити квотування на імпортну продукцію. Я підтримую таку позицію фермерської спільноти та передових аграрних асоціацій і вважаю, що уряду у співпраці з аграріями та парламентом слід переглянути дане рішення і знайти той підхід, який не нашкодить українському сільському господарству. І однозначно, що даний підхід не повинен давати преференцій одній компанії за рахунок десятків тисяч товаровиробників», – додав він.

Читати за темою: Ціни на добрива для с/г виробників зростуть через імпортні квоти — думка

Виконано за допомогою Disqus