На Тернопільщині фермер вирощує вісім сортів спаржі

27 травня 2020 1059 0
На Тернопільщині фермер вирощує вісім сортів спаржі
pixabay.com

Популярність спаржі все більше зростає серед споживачів, а отже і серед виробників. На Тернопільщині у ФГ «Весна» успішно вирощують вісім сортів спаржі. Про це повідомляє 0352.ua.

Як повідомив, Юрій Дзендзель, керівник фермерського господарства, в середньому з 1 гектара можна зібрати тонну врожаю. Наступного сезону — півтори тонни. Найбільше можна зібрати на шостий-сьомий рік, коли спаржа може давати 3-4 т пагонів з га.

«Для господарств спаржа вигідна найперше тим, що це найбільш ранній овоч відкритого ґрунту. Вже в середині квітня він дає перший урожай. Ціна за один кілограм коливається від 200 до 250 гривень. Такі цифри приваблюють фермерів. Хоча, звичайно, не кожен пересічний українець готовий платити таку ціну. Але вона виправдана — на один гектар спаржі фермеру потрібно витратити пів мільйона гривень. Та й технологія вирощування цієї культури досить непроста. Шлях від насінини до товарної рослини складає три роки. Лише щоб отримати розсаду потрібно чекати цілий рік», — розповів Юрій Дзендзель.

За словами агронома, спаржа є не лише гастрономічною культурою. Вона ще й надзвичайно корисна, адже піднімає імунітет, поліпшує зір, активізує роботу нирок і печінки та є чудовою профілактикою атеросклерозу. Цю делікатесну рослину рекомендують вживати діабетикам, а також тим, хто хоче скинути зайву вагу, адже вона низькокалорійна.

Читати за темою: В Україні збільшився попит на спаржу

Виконано за допомогою Disqus