Сезон спаржі в Україні виявився успішним — думка

7 червня 2019 156 0
Сезон спаржі в Україні виявився успішним — думка
pixabay.com

Сезон спаржі 2019 р. вже вийшов на фінішну пряму і вже зараз можна зробити висновок, що ця культура з малоспоживаної перейшла в статус улюблених, оскільки вона до смаку українцям. Про це повідомила керівник лабораторії генетичних ресурсів і біотехнології Інституту овочівництва і баштанництва УААН Тетяна Івченко на своїй сторінці в Facebook.

На думку фахівця, сезон виявився успішним для поки нечисленних виробників цієї культури, оскільки відбулося значне зростання попиту на спаржу, особливо в сегменті HoReKa.

Завдяки збільшенню обсягів ринку, налагодженню стабільних каналів збуту і вдалим маркетинговим стратегіям кращих виробників, рентабельність виробництва була достатньою для подальшого розвитку цього напрямку овочівництва.

За словами Тетяни Івченко, у цьому сезоні стала відчутною і конкуренція на внутрішньому ринку спаржі.

Ресторани встановлюють все більш високі вимоги до якості продукції. Спаржа для громадського харчування повинна бути не лише свіжою і правильно охолодженою, вона, перш за все, повинна бути безпечною для споживача.

«На жаль, багато дрібних виробників спаржі, які намагалися заробити на вирощуванні цієї культури, не отримали якісної продукції і пояснити це можна лише одним — браком знань, відсутністю бажання вчитися і ігнорування рекомендацій фахівців», — запевнила експерт.

Читати за темою: На Херсонщині розпочали збір спаржі

Тетяна Івченко вважає, що експорт спаржі — це питання вже найближчого майбутнього. Українські фермери пред'являють підвищені вимоги до посадкового матеріалу при вирощуванні культур, призначених для багаторічного використання. Тому наразі вони потребують отримання об'єктивної інформації про всі найважливіші характеристики як уже популярних, так і перспективних для вирощування в Україні гібридів спаржі.

Фахівець розповіла, що в Інституті овочівництва і баштанництва УААН прийняли рішення створити полігон для випробування перспективних для виробництва зеленої спаржі гібридів провідних селекційних компаній світу:

  • Guelph Millennium, Guelph Eclipse, Guelph Equinox — University of Guelph (Канада);
  • Greenic, Vittorio- Rutgers University і Atlas i Apollo — Walker Brothers Inc. (США)
  • Pacific Challenger 1, Pacific Challenger 2, Pacific Green, Pacific Summit, Pacific Endeavour — Aspara Pacific (Нова Зеландія),
  • а також двох провідних компаній з Нідерландів: Limgroup (Avalim, Aspalim, Gijnlim, Portlim, Javalim, Xenolim) та Bejo (Cumulus, Bacchus, Prius, Erasmus).
Виконано за допомогою Disqus