Фермери Закарпаття втратили 20% врожаю полуниці через несприятливу погоду

28 травня 2020 158 0
Фермери Закарпаття втратили 20% врожаю полуниці через несприятливу погоду
Kurkul.com

Несприятливі погодні умови, такі як мороз у травні та проливні дощі, призвели до втрат частини врожаю полуниці. Найбільше постраждали фермери Закарпаття та Львівської областей. Повідомляє gazeta.ua.

«Вимерзло 20% врожаю. Фермери розаховували на великий врожай, але тепер зрозуміло, що ягоди буде менше», — зазначила фермерка із Закарпаття.

Перші ягоди почали дозрівати і в центральній Україні. Але через надмірну вологу ягоди водянисті та не транспортабельні. Тому фермери прогнозують високі ціни в сезон.

«Через надмірну вологу ягода дуже водяниста і швидко псується. Фактично вже на наступний день вона не придатна до продажу. Наразі ціна дещо знизилась. Кілограм ягід у роздріб продають по 80-100 грн/кг. Але, як на кінець травня, це висока ціна. Звісно, на піку вона впаде. Можливо навіть до 50 грн/кг. Але зараз багато залежить від погодніх умов. Якщо дощі припиняться і потепліє, ягода дозріватиме швидше і це вплине на ціну», — пояснив фермер з Хмельниччини.

На Херсонщині наразі розпал сезону. Але оптом ягоду продають за ціною 40-50 грн/кг. Фермери прогнозують, що сезон цьогорічної ягоди змістився на два тижні. Через низьку температуру повітря вона не встигає дозрівати.

Нагадаємо, на ринках почали продавати ранню черешню з Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Закарпатської областей. Кілограм коштує 55-70 грн. Це на 40% більше, ніж в аналогічний період торік.

Виконано за допомогою Disqus