Запилення бджолами дало прибавку пів тонни соняшнику з гектара — досвід

29 травня 2020 470 0
Запилення бджолами дало прибавку пів тонни соняшнику з гектара — досвід

У рамках експерименту в 2019 році на одному з полів модуля «Рогатин» компанії «Захід-Агро МХП» завдяки запиленню бджіл вдалося зібрати на 0,3-0,5 т/га більше соняшника, ніж у середньому по модулю. Середня врожайність цієї культури тут склала 3,6 т/га, а на тестовій ділянці — по 4,07 т/га.

Про це ідеться в матеріалі Kurkul.com на тему «Економічний ефект від бджолозапилення соняшнику — приклад реального поля».

«Загальна площа поля — 115 га. Крім збільшення врожайності, бджоли на полі позитивно вплинули на виповненість насіння та підвищення вмісту жирів у них», — розповів Андрій Юрченко, геодезист відділу розвитку, земельної політики та майнових відносин МХП.

На 1 га посівів соняшнику використовували по 1 бджолосім’ї. При цьому агроіндустріальний холдинг МХП платить офіційним власникам пасік за оренду кожної бджолосім’ї.

Отож, крім фіксованої домовленої плати, бджоляр із Прикарпаття, який вивіз 150 бджолосімей за 100 км від домівки на запилення до модуля «Рогатин», отримав 78 кг меду з «контрольного» вулика.

Також у МХП, з огляду на потребу в запиленні культур на полях, розвивають власне промислове бджільництво. Нині в агрохолдингу уже є дві пасіки, а це понад 400 бджолосімей.
Загалом, для вдалого запилення всього соняшнику та ріпаку, що вирощують на полях МХП, необхідно більш ніж 100 тисяч бджолосімей. Тож робота у цьому напрямку триватиме.

Виконано за допомогою Disqus