Полтавські аграрії передали насіння постраждалим від посухи фермерам Одещини

1 червня 2020 883 0
Полтавські аграрії передали насіння постраждалим від посухи фермерам Одещини

Фермери Півдня постраждали від посухи. Втрати оцінюють від 50% до 100%. Із забезпеченням насінням їм допомагають колеги із інших областей України. Про це ідеться у блозі головного редактора Kurkul.com Миколи Сироти на тему «Тисячі гривень і місячні черги — правда про допомогу постраждалим від посухи фермерам».   

За словами Володимира Варбанця, голови АФЗУ Одеської області, на Одещині зараз втрати становлять, за приблизними оцінками, від 30% до 90% посівів. Найбільше — у південній частині області, на Бессарабії. За повідомленнями інших виробників Одещини та Миколаївщини, найбільших втрат зазнали посіви ячменю — практично 70-100% посіяних площ, трошки стійкішою виявилась озима пшениця, але і її втратили по області загалом щонайменше 50% посівів.

«Найгірша ситуація на Півдні, це Бессарабія — 9 районів — 90% втрат. В середній полосі — 70%. Північна частина — 30-40%. ...Щоб ви розуміли, лише вчора у нас пішов перший серйозний дощ, фактично за 10 місяців. За всю осінь, зиму і весну перший нормальний дощ, тому зараз чим можемо, тим і пересіваємо», — ділиться Володимир Варбанець.

На Херсонщині втрати також виявились значними, хоча й не настільки критичними, як в Одеській області, говорять фермери. 

«На Херсонщині ситуація 50 на 50. Правий берег постраждав більше набагато, ніж лівий. Окрім посухи тут ще були заморозки, від який постраждали кращі посіви. Ну і посуха — 3 місяці не було опадів. Як мінімум 50% урожаю постраждали», — говорить Олександр Гордієнко.

Із забезпеченням насінням ситуація у фермерів дуже складна. Аграріям довелось звернутись за допомогою до фермерської спільноти інших областей. Уже організовано збір посівного матеріалу для постраждалих регіонів і його доставка тим, хто найбільше потребує підтримки.

«Прямо зараз я знаходжусь у Полтаві у голови місцевої асоціації Василя Бурлаки. Фермери Полтавщини дали насіння. Приїхав «Камаз» із причепом і вантажимо насіння, щоб роздати фермерам на пересів. Вони позбирали по фермерах, як благодійну допомогу — дають безкоштовно хто тонну, хто дві, хто скільки може», — розповідає Володимир Варбанець.

Як бачимо, виявилось, що реальну допомогу фермерам може надати лише згуртована фермерська спільнота. Утім, нічого нового і дивного. Тому фермерам залишається тільки триматись міцніше один одного і самотужки допомагати тим, хто в такий непростий рік опинився у скруті.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus