Мінекономіки кинуло фермерів півдня напризволяще — думка

29 травня 2020 801 0
Мінекономіки кинуло фермерів півдня напризволяще — думка

Станом на кінець травня 2020 року в Кабміні досі відсутня чітка і покрокова стратегія підтримки фермерів південних регіонів України, постраждалих через посуху та приморозки цієї весни.

Хоча сигнали про катастрофічну ситуацію в Одеській, Миколаївській, Херсонські та Запорізькій областях надходили ще з минулої осені та зими.

Про це ідеться у блозі головного редактора Kurkul.com Миколи Сироти на тему «Тисячі гривень і місячні черги — правда про допомогу постраждалим від посухи фермерам».   

«Лише після того, як на Одещині один із фермерів наклав на себе руки від безвиході, в уряді злякались суспільного резонансу та вирішили заспокоїти фермерів обіцянкою компенсацій за завдані природою збитки. Через три дні після смерті одеського фермера Тарас Висоцький виступив із заявою, що фермери отримають відшкодування за загиблі посіви у розмірі до 5 тис. грн/га. Щоправда, ані алгоритму дій для постраждалих, ані порядку дій для місцевих адміністрацій досі не зроблено», — ідеться в матеріалі.

Тоді ж заступник міністра додав, що на цей час Мінекономіки лише шукає спосіб реалізації цієї ідеї.

«Ми шукаємо юридичний момент, як це зробити швидше. Можна виділити кошти з фонду, сформованого для боротьби з коронавірусом, прирівнявши це (засуху. — ред.) до форс-мажору. Є можливість через бюджет, але це довше», — зазначав профільний аграрний заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Однак у роз’яснення місцевих органів влади, зокрема, на сайті Херсонської ОДА, є інформація про те, що у разі надзвичайної ситуації регіонального характеру для часткової компенсації збитків можуть виділятися кошти з Державного резервного фонду.

«Справа у тому, що Кабмін не спромігся затвердити окремого порядку виплат коштів товаровиробникам за збитки від посухи чи надати якісь роз’яснення місцевій владі щодо механізму компенсацій. Відповідно районні та обласні адміністрації керуються постановою КМУ від 29 березня 2002 р. № 415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету», — сказано в колонці редактора Kurkul.com.

Читайте Фермери мусять повернути компенсації за втрачені посіви — документ

Фактично ж цей документ визначає Порядок використання коштів резервного фонду бюджету і свідчить: кошти із резервного фонду приватним агрофірмам виділяються через головних розпорядників бюджетних коштів лише на умовах повернення.

Виконано за допомогою Disqus