Експерт порадив, як зберегти вологу в ґрунті

3 червня 2020 175 0
Експерт порадив, як зберегти вологу в ґрунті

Дощ та волога в ґрунті є надзвичайно важливими для фермерів, адже кожна посівна кукурудзи, пшениці гороху чи іншої культури починається із визначення готовності ґрунту, зокрема і його вологості. На кластерах холдингу A.G.R Group для збереження та накопичення вологи в ґрунті використовують, в основному, мінімальний обробіток (глибоке рихлення). Про це розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій в рослинництві холдингу A.G.R Group в матеріалі «Продуктивна волога в ґрунті: визначення запасів і поради щодо збереження» на Kurkul.com.

 «Я вважаю, що найкраща технологія — це мінімальна технологія. Зараз для неї вже створили безліч універсальних агрегатів, які спокійно можуть робити кілька операцій одночасно. А якщо немає такого обладнання, то можна скоригувати роботу на полі так, аби все встигли зробити максимально швидко. Ці нюанси залежать від того, яка техніка і які можливості є в господарстві», — зазначив Сергій Хаблак.

Одразу після збирання культур в A.G.R Group проводять обробку ґрунту без розриву між процесами. Відтак восени часу на вимірювання залягання плужної підошви і ущільнення не залишається.

Агрономи холдингу міряють плужну підошву і ущільнення на полях навесні, поки є волога в землі. Адже ґрунт у кінці травня починає висихати, і дізнатися його щільність за допомогою пенетрометра трошки згодом буде набагато складніше.

На підставі результатів вимірювання в компанії експерти розробляють стратегію осіннього обробітку ґрунту у всіх кластерах, які можуть подекуди відрізнятися.

Читати за темою: Агропрогноз: як зрозуміти, чи вистачає вологи рослинам?

У Лохвицькому та Гребінківському кластерах замість оранки поступово переходять до глибокого рихлення і зривання плужної підошви. При цьому операцію роблять так, аби лапа глибокорозпушувача йшла на 3-5 см глибше залягання плужної підошви. При знятті плужної підошви рихлення на глибину до 40 см проводитимуть раз на 4-5 років, а між цими роками робитимуть розпушування на 20-22 см для сої та на 25-27 см для кукурудзи. 

У Броварському і Чернігівському кластерах через піщані ґрунти глибокорихлення на глибину до 35 см проводитимуть раз у два роки.

Згідно підрахунків експертів у A.G.R Group, така технологія обробітку ґрунту дозволить заощадити витрати пального та інші витрати, завдяки необов'язковому розпушуванню на велику глибину.

Виконано за допомогою Disqus