Висоцький визнав недієздатність системи компенсацій від посухи

4 червня 2020 165 0
Висоцький визнав недієздатність системи компенсацій від посухи
kurkul.com

Нинішня система державної допомоги постраждалим внаслідок довготривалої посухи на Одещині виявилася неефективною та потребує реформування, з урахуванням попереднього досвіду. Про це заявив Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook.

«Через посуху загинули 385 тис. га посівів. І, хоча загальні збитки сукупної виручки по всій Україні складають до 2%, в Одеській області заактовано 30,5% втрат озимих культур (біля 310 тис. га). Посуха особливо сильно вдарила по землях Бессарабії», — зазначив Тарас Висоцький.

Він вважає доцільним удосконалити Закон України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», який має захищати майнові інтереси страхувальників у сільському господарстві.

Тарас Висоцький повідомив, що Мінекономіки готує проєкт закону «Про державну підтримку сільськогосподарського страхування», який буде представлений у липні.

Згідно з цим законом держава буде створювати умови для сільськогосподарського страхування:

  • визначати прогнозовані обсяги видатків;
  • затверджувати об’єкти сільськогосподарського страхування, що підлягають державній підтримці;
  • затверджувати стандартні страхові продукти;
  • відшкодовувати частину страхового платежу.

Учасниками агрострахування зможуть стати як сільгосптоваровиробники, так і страхові компанії, що будуть страхувати сільгосппродукцію. Об’єктами страхування будуть посіви, насадження та урожай, а також тварини, риба, біоресурси, сім’ї бджіл у вуликах.

Нагадаємо, на полях Одещини склалась катастрофічна ситуація. Уже підтверджено загибель понад 300 тисяч гектарів озимини і дані щодня зростають. За прогнозами управління аграрної політики Одеської ОДА, площа знищених посухою озимих може сягнути 500 тисяч гектарів, тобто половини посів.

Фермери б'ють в набат, оскільки держава не помічає, що на території Одеської області відбулось дійсно стихійне лихо. Наразі фермерам, як ніколи потрібна підтримка та допомога зі сторони держави.  

Виконано за допомогою Disqus