Розрахування норми висіву гібридного ріпаку — поради експерта

4 червня 2020 225 0
Розрахування норми висіву гібридного ріпаку — поради експерта

Плануючи дату посіву ріпаку та обираючи спосіб сівби, завжди потрібно правильно коригувати норму висіву. За умови раннього посіву, а також при широкорядному способу сівби, норму висіву необхідно зменшувати. І навпаки, чим пізніше ми сіємо озимий ріпак, тим більшою має бути норма його висіву. Про це розповів експерт «NU Agrar GmbH» Антон Штадлер у 9 випуску відеоблогу «РАПСОДІЯ» від «КВС-УКРАЇНА» на Kurkul.com.

«Перш за все, коли ми говоримо про міжряддя 15 см, тобто при звичайній відстані між рядками, норма висіву має складати більше 45-50 насінин. Окрім цього, в такому контексті, ми спостерігаємо відповідну тенденцію, що багато підприємств починають використовувати широкі міжряддя до 35-45 см. В зв’язку із цим необхідно слідкувати, щоб на один погонний метр було не більше 6-8 рослин, оскільки оптимальна відстань для ріпаку від рослини до рослини складає 12-15 см. Тому в такому випадку необхідно норму висіву зменшувати, доходячи до 20-25 рослин», — зазначив Антон Штадлер.

Читати за темою: Компанія КВС-УКРАЇНА вийшла на ринок з новою Програмою продажу ріпаку

Поряд з цим, не менш важливим питанням є правильне обрання гібриду. За умови ранньої сівби, краще зупинитися на гібридах що повільніше розвиваються восени, задля запобігання їх переростання та зменшення кратності обробок рістрегуляторами. В портфоліо компанії KWS такими гібридами є ГОРДОН КВС та ФАКТОР КВС.

Якщо протилежна ситуацію і посів буде проводитись в пізні строки, то потрібно віддати перевагу гібридам з максимально швидким стартовим ростом, щоб рослини встигли утворити мінімум 6 листків до настання зими. Швидким осіннім розвитком володіють гібриди ГИБРІРОК та УМБЕРТО КВС.

Виконано за допомогою Disqus