В Україні рекордно подорожчали фрукти та ягоди

4 червня 2020 108 0
В Україні рекордно подорожчали фрукти та ягоди

Попри зниження доходів споживачів внаслідок коронакризи, ціни на фрукти та ягоди на ринку України знаходяться на історично високих рівнях. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Найбільше, станом на початок червня, зросли гуртові ціни на полуницю — в середньому в 2,6 рази. Головною причиною, на думку фахівців УПОА, став вплив несприятливих погодних умов на врожай ягід.

Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, чого раніше ніколи не було в історії, знищили значну частину врожаю. Тому пропозиція полуниці різко знизилася по відношенню до торішнього показника, а ціни, відповідно, залишаються високими. Ситуація ускладнюється прохолодною і похмурою погодою в більшості виробничих регіонів, що відтягує сезон дозрівання ягоди.

Це, за прогнозами експертів, матиме негативний вплив на перспективи експорту цієї ягоди в замороженому вигляді.

Майже так само різко, як і полуниця, подорожчали черешня і яблуко. Основна частина врожаю черешні загинула внаслідок заморозків, що і є головною причиною високих цін на неї. Також негативний вплив на врожай і його якість надають рясні опади, що пройшли в більшості регіонів країни в останні два тижні.

Ціни ж на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження виробництва в 2019 р. Ціни на грушу за рік виросли на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу.

Сади абрикосів в Україні також сильно постраждали від заморозків, і врожай власних кісточкових фруктів буде вкрай низьким. Природно, що очікувати низьких цін на абрикоси в цьому сезоні також не доводиться.

Виконано за допомогою Disqus