Агрофірма на Сумщині вирощуватиме амарант

23 червня 2020 92 0
Агрофірма на Сумщині вирощуватиме амарант
pixabay.com

Агрофірма Zerne із Глибного Краснопільського району на Сумщині навесні 2020 року вперше посіяла амарант на площі 9 га.

Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповів виконавчий директор підприємства Олег Шульгін.

За словами керівника, агрофірма спеціалізується на вирощуванні кукурудзи, соняшника і сої. Але час від часу тут експериментують із нішевими культурами: до цього пробували вирощувати просо, голозерний овес, сочевицю, а тепер вирішили вирощувати амарант.

«Амарант — це такий проект, у який мало хто вірить, але ми будемо з ним працювати. Знаю, хто покладає великі надії на цю культуру, пересіває по два-три рази, але ми шукаємо культури, які можуть бути альтернативою соняшнику і кукурудзі, будуть такими ж рентабельними і які можна вирощувати на поки малоосвоєних землях. Ми хочемо займатися переробкою і створювати максимальну додану вартість нашої продукції», — розповів Олег Шульгін.

Читайте за темою: Олег Шульгін: Маркетинг і реклама перетворюються в економічну вигоду для агрофірми

Однак, крім цінного зерна амаранту в агрофірмі Zerne, розраховують і на зелену масу цих рослин. Тут невдовзі планують встановити спеціальне обладнання для виробництва гранул з амаранту для кормів. 

«В амаранті є навіть більше протеїнів, ніж у люцерні, тому кормова гранула з цієї культури користується попитом на ринку», — відмітив виконавчий директор.

Головний агроном Zerne Віктор Фаєр додає, що для нього амарант — нова культура, відтак потрібно допрацьовувати всі наявні технології його вирощування до умов Сумської області.

«Головне для амаранту — знайти агрегат, який здатен добре посіяти таке дрібне насіння, та якісно підготувати грунт. У нас поле під амарант раніше було пасовищем, тому довелось виконати багато обробітків грунту. Ми проводили контроль бур'янів методом виснаження. Максимальна глибина сівби для цієї культури — не більше 1-1,5 см. Амарант дуже піддається ризику замиття ґрунту і при більшій глибині може просто не вижити», — пояснив Віктор Фаєр.

Головний агроном додає, що на початкових етапах свого розвитку амарант дуже погано розвивається і є дуже неконкурентоспроможним відносно бур’янів. Також немає сертифікованих препаратів для гербіцидного захисту амаранту, відтак у господарстві планують приділити велику увагу механічним обробкам посівів.

Виконано за допомогою Disqus