Розвиток бджолосімей загальмувався через дощову та холодну погоду — експерт

19 червня 2020 112 0
Розвиток бджолосімей загальмувався через дощову та холодну погоду — експерт
Kurkul.com

Через постійні дощі та холодну погоду у травні розвиток бджолосімей загальмувався, у зв'язку із чим пасічники можуть не зібрати акацієвий мед. Про це розповів співвласник ТМ «Знатний Мед», пасічник Валерій Курейко, інформує Kurkul.com.

«На початок цвітіння липи погода сприятлива, і можна було б очікувати хороший медозбір, але в тому випадку, якщо до нього готові бджолосім'ї», — розповів Валерій Курейко.

Експерт зазначив, що через холодну погоду та майже безперервні дощі у травні, розвиток бджолосімей загальмувався, і до медозбору  з акації вони вийшли недостатньо сильними. Та й сама акація не виправдала  сподівань. 

«Акація відцвіла дуже швидко, і  в більшості областей України рясного цвітіння не було. Отож, можливості відкачати окремо акацієвий мед у багатьох бджолярів не буде», — додав бджоляр.

Експерт застерігає від великої кількості підробок під «акацієвий мед» — насправді, в поточному році його було відкачано  мало. 

Читати за темою: Пасічники називають сезон збору меду 2020 збитковим

«На багатьох пасіках склалась така ситуація, що відкачувати окремо акацію і навіть липу не буде доцільним — качати будуть все разом перед соняшником: тобто, весняно-літнє різнотрав'я», — прогнозує Валерій Курейко, але зауважує, що  ситуація може відрізнятись у різних регіонах та на конкретних пасіках.

В цілому ж, за оцінками експерта, у загальній структурі медового врожаю  мед з липи займає зазвичай близько 8% (5,2 тис. т), а мед різнотрав'я — не менше 14% (9,1 тис. т), а обсяг споживання меду на внутрішньому ринку України складає понад 60 тис. т на рік.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою