В областях України на колоскових активізувались шкідники

24 червня 2020 100 0
В областях України на колоскових активізувались шкідники
LNZ Group

На території Черкаської, Вінницької, частково Київської та Житомирської областей зафіксовано заселення озимих зернових попелицями. Про це розповіли фахівці компанії LNZ Group, інформує SuperAgronom.com.

Попелиці стали поширюватись на молодому колосі, що тільки відцвів і наразі наливає зерно. Шкідники висмоктують сік, який є в зернівці. Це може призвести до втрати врожаю на рівні 20-30%.

Зустрічаються на посівах також трипси. Їх шкодочинність становить приблизно 20%, дещо менша, ніж у попелиць.

Клоп черепашка також активізувався на колосі. Наразі на рослинах сидить доросла комаха, відкладає яйця. Через 7-10 днів з’явиться личинка, яка також шкодить колосу. Тому першочергова задача поборотися з імаго.

«Зараз можна говорити про початок заселення шкідниками, масовості ще немає. Ми сигналізуємо аграріям, що вже спостерігається така ситуація і радимо проводити інсектицидні обробки зернових по колосу», — зауважив менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group в Центральному регіоні Леонід Чорний.

Торік у цей період, як зазначає експерт, зараження посівів було менше. Активізації шкідників у цьому сезоні сприяли погодні умови, адже довгий час були низькі температури, які не підходили шкідникам. Тепер, коли різко потеплішало, всі вони почали інтенсивно харчуватись.

Для контролю вказаних шкідників експерт радить обстежити свої посіви і зробити крайові обробки для попередження подальшого заселення озимих та ярих зернових препаратом Престо (лямбда-цигалотрин 50 г/л, клотіанідин 200 г/л) у нормі 0,4 л/га.

Виконано за допомогою Disqus