Експерти AgriLab розповіли, як збільшити прибуток з кожного гектара

26 червня 2020 152 0
Експерти AgriLab розповіли, як збільшити прибуток з кожного гектара
AgriLab

На першому полігоні аграрних інновацій Digital Field компанія AgriLab демонструє технології та підходи, які дозволяють отримувати більше прибутку з кожного гектара,  заощаджувати ресурси, мінімізувати ризики, пов’язані з кліматичними змінами.

«Ми надаємо комплексний агрономічний супровід Digital Field: аналізуємо дані, підбираємо технології, проводимо моніторинг. Мета нашої участі у цьому проекті — продемонструвати ефективність технологій точного землеробства та індивідуального підходу до кожного поля. Сьогодні український агробізнес перебуває у «зоні турбулентності» — економічна криза та погодні катаклізми змушують аграріїв замислитись про зміни та впровадження інновацій. Але з чого починати? Скільки це коштує? Яка ефективність нових технологій? І,  зрештою, чи усі ці інновації справді дієві? Сьогодні аграрій має безліч запитань і сумнівів. Тому ми вирішили показати весь процес впровадження інновацій: від аналізу даних поля і агротехнологій — до картографування врожайності і діджиталізації. Також ми відкрили доступ до системи MyAgriLab, де можна переглянути усі дані поля: історію, агрохімічні карти, NDVI та інше», — розповів Ярослав Бойко, СЕО AgrILab.

Першим рішенням, яке застосувала компанія AgriLab на полі Digital Field, стала комплексна агродіагностика поля.  ЇЇ алгоритм включає аналіз історії поля, агрохімічне та фізичне дослідження ґрунту, аналіз погодно-кліматичних даних та критичних факторів поля. При цьому, якщо зазвичай українські агровиробники проводять агрохімічне обстеження зонально або сіткою 5-10 га і більше, то на Digital Field деталізація — 0,5 га. Це дозволило врахувати строкатість поля і підготувати більш точні рекомендації.

Читати за темою: Cервіс AgroOnline проаналізує весь цикл виробництва в дослідницькому проєкті Digital Field

У результаті агродіагностики фахівці AgriLab визначили ефективну планову врожайність за середньо-багаторічних погодних умов. Для кукурудзи на цьому полі — це 8,6 т/га, для соняшника — 3,1 т/га. Для досягнення такої врожайності розробили стратегію по системі живлення культур.

«Комплексна агродіагностика поля дозволила суттєво оптимізувати витрати на добрива. Знаючи, яких елементів у ґрунті не вистачає, а яких — вдосталь, ми підібрали відповідні добрива і, наприклад, зменшили витрати на калійні добрива, адже ґрунти нашого поля і так високозабезпечені цим елементом живлення», — розповів Юрій Борисенко, агроном Digital Field.

Також компанія AgriLab провела вимірювання твердості наших ґрунтів і виявила значні ущільнення.  Тому фахівці рекомендували нам провести глибоке рихлення.

«Ефективність цього рішення ми побачили у травні, коли опадів було дуже багато, але на полі вже не було перезволожених ділянок — так званих  «блюдець», адже волога проникала вглиб до кореневої системи. Компанія AgriLab проводить аналіз даних нашого поля та підбирає рішення і технології, які варто застосувати, адже точне землеробство тому й точне, що повністю підходить до характеристик поля», — зазначив фахівець.

Наразі фахівці AgriLab проводять діагностику азотного живлення кукурудзи. З часу посіву на полі випало понад 150 мм — за даними метеостанції Meteos. Були тривалі проливні дощі, а це сприяє промиванню нітратного азоту. Тож вже незабаром чекаємо результатів діагностики для підживлення кукурудзи.

Довідка: Компанія AgriLab — консалтингова компанія, яка розробляє рішення для підвищення ефективності агробізнесу — від аналізу грунту до впровадження технологій точного землеробства.

Детальніше про всі технологічні операції на Digital Field дізнавайтесь з польових відеозвітів на YouTube каналі.

Нагадаємо, AgroOnline надав свій сервіс управління агропідприємством, де фіксуються всі експерименти та дослідні роботи, тобто, весь цикл виробництва в Digital Field.

Виконано за допомогою Disqus