Естонці втрачають урожай полуниці через відсутність заробітчан

6 липня 2020 102 0
Естонці втрачають урожай полуниці через відсутність заробітчан
Kurkul.com

В Естонії спека прискорила дозрівання полуниці, проте через відсутність іноземних робітників місцеві фермери не можуть зібрати урожай. Про це повідомляє interfax.com.ua.

У суботу, Елке Ліллеметс (Elke Lillemets), член правління Естонської асоціації виробників полуниці, повідомила, що ягоди не вдається зібрати в повному обсязі, адже через спеку дозріло багато урожаю, а збирати немає кому. На деяких фермерських господарствах виникла критична ситуація.

За її словами, аграрії не дуже сподіваються на допомогу уряду, але деяка підтримка таки надається: з 1 липня підприємці, які вирощують ягоди і фрукти, можуть попросити в касі з безробіття допомогу на виплату грошей при наймі сезонних робітників, але проблему нестачі кадрів цей захід не вирішить.

«Ми звикли до того, що естонці не особливо хочуть виходити на роботу в полі. Виплати настільки великі, що люди почуваються добре. Наразі на полях працює приблизно чверть від необхідної кількості працівників», — пояснила Елке Ліллеметс.

Фермери звернулися до уряду з проханням скасувати обмеження на ввезення робочої сили з-за кордону. За їх словами, цього року на площі понад 800 га дозріє приблизно 2 тис. т полуниці.

Проте, в уряді Естонії заявили, що продовження до 31 липня робочих віз іноземним працівникам, які вже перебувають на території республіки, цілком достатньо для збору естонського врожаю.

 Чиатати за темою: У Латвії гниє урожай полуниці через відсутність заробітчан

Виконано за допомогою Disqus