На Миколаївщині вирубка лісосмуг призвела до суховіїв на полях

12 липня 2020 66 0
На Миколаївщині вирубка лісосмуг призвела до суховіїв на полях
pixabay.com

На Миколаївщині зникають дерева, які висаджені по периметру полів для захисту суховіїв, тому що немає кому ними опікуватися. Про це пише podrobnosti.ua.

Андрій Добровольський, директор Миколаївської дослідної станції зрошувального землеробства НААН України, розповів, що ріжуть посадки не прості селяни, а підприємці, що займаються експортом лісу.

«Схеми масового спилу давні та добре відпрацьовані: зловмисники працюють подалі від траси, найчастіше взимку, або під прикриттям негоди», — каже він.

Також, Андрій Добровольський зауважує, що вирубка дерев у лісосмугах — пів біди. Головна їхня функція — захищати поля від пересихання і суховіїв. Це один з важливих чинників ефективного сільського господарства, особливо, в умовах нестачі опадів.

В обласному управлінні екології звітують, що стан лісосмуг на Миколаївщині незадовільний. Більшість дерев насаджували ще за радянських часів. Але в умовах незалежної України — лісосмуги втратили власників, чи то під час передачі сільгоспземель в оренду, чи то в приватну власність.

«Площа, за даними наших адмінодиниць, 26,5 тис. га. У Геокадастрі нараховується близько 30 тис. га. Це значно менше, ніж по обліку. Це означає, що частина лісосмуг вже вирубана, розорана і, швидше за все, засіяна», — повідомив Дмитро Мац, заступник начальника управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА.

Читати за темою: Названо реальні кроки для покращення стану ґрунтів

Виконано за допомогою Disqus