Як за допомогою біостимуляторів отримати до 20% приросту врожайності — досвід фермера

15 липня 2020 91 0
Як за допомогою біостимуляторів отримати до 20% приросту врожайності — досвід фермера
Kurkul.com

Біостимулятори демонструють відчутний приріст врожайності. Навіть на специфічних ґрунтах можна отримати прибавку до 20%. Про це розповів американський мікробіолог та ґрунтознавець, професор Роберт Кремер у матеріалі «Активна біологія ґрунтів ― про це треба пам’ятати завжди» на Kurkul.com.

«Я дослідив понад 30 найменувань різного роду продуктів протягом 20 років. Брасиностероїди — це складова біологічних продуктів, які містять також інші речовини та сполуки. Наші дослідження показали значний вплив брасиностероїдів на розвиток кореневої системи в основному для таких культур, як кукурудза та соя, після інокуляції насіння продуктом, що містить брасиностероїди. Крім того, покращується фотосинтез і, відповідно, синтез вуглеводів, підвищується якість та різноманіття мікробіоти прикореневої зони», — розповів ґрунтознавець.

Та зазначив, що на сьогодні є унікальний продукт, створений на основі фітогормону росту — брасиностероїду — органічний біостимулятор Вітазим.

Як відзначає науковець, загалом у світі біостимулятори демонструють відчутний приріст урожайності, проте зростання також залежить від ґрунту.

«У нас в Міссурі, до минулого року ми не бачили суттєвого зростання врожайності. Виною цьому — наші специфічні ґрунтово-кліматичні умови, під тонким шаром ґрунту ми маємо одразу глину, тож є проблема з регуляцією рівня вологи в полях. Незвичайні умови, безперечно, впливають на дієвість біостимуляторів. Та вже торік ми таки спромоглися отримати дійсно значний приріст урожайності й у наших краях — до 20%», — сказав Роберт Кремер.

Як зазначив професор, для зменшення інтенсивності обробітку ґрунту застосування біостимуляторів — найбільш практичний спосіб.

«Із застосуванням інтенсивного обробітку землі втрачається багато органіки з ґрунту та знижується його продуктивність. Тому слід робити все можливе для збереження якості ґрунтів у процесі вирощування. Слід застосовувати інноваційні рішення, обладнання для мінімального обробітку тощо», — підсумував Роберт Кремер. 

Kurkul.com випала можливість поспілкуватись із мікробіологом та ґрунтознавцем, професором Робертом Кремером, за сприяння Групи компаній «Агро Експерт» — офіційного дистриб’ютора біостимулятора росту рослин Вітазим, створеного на основі фітогормону росту брасиностероїду.

Виконано за допомогою Disqus