Визначено ефективність застосування біостимуляторів на кукурудзі та соняшнику

5 лютого 2021 2384 0
Визначено ефективність застосування біостимуляторів на кукурудзі та соняшнику

Фахівці дослідили ефективність застосування біостимуляторів на кукурудзі та соняшнику на прикладі Вітазим компанії «Агро Експерт». Про це йдеться у матеріалі «Біостимулятори та умови їх ефективного використання» на SuperAgronom.com.

Як зазначають фахівці, рівень врожайності кожної культури визначається її біологічним потенціалом, але проявити його рослина може лише за оптимальних умов. Кожен стрес проявляється у певному зниженні врожайності. Що триваліший сумарний період стресів різного походження, то нижчу врожайність отримує сільськогосподарський товаровиробник. Біостимулятори зменшують, або й узагалі попереджають дію стресів на рослини, а тому сприяють зростанню врожайності сільськогосподарських культур.

Так, було досліджено ефективність застосування біостимуляторів на прикладі відомого продукту Вітазим, дослідження якого проводились у Кагарлицькому районі Київської області на експериментальному полі, де закладені демонстраційні ділянки кукурудзи та соняшнику компанії «Агро Експерт».

  • Кукурудза: середня прибавка від 1 л/га  внесення біостимулятора Вітазим на посівах кукурудзи становила приблизно 1 т/га. За біометричними показниками різниця у висоті рослин 20 см: середня висота рослин контрольної ділянки — 2,8 м, а із застосуванням Вітазиму — 3м. Щодо біологічного врожаю, то на контрольній ділянці врожай становить 8,9 т/га, а на ділянці з Вітазимом  — 10,5 т/га. 
  • Соняшник: Середня прибавка врожаю соняшнику із дворазовим застосуванням Вітазиму коливалася в межах від 500-600 кг/га до 1 т/га. На експериментальному полі соняшнику помітно, що на ділянці, де застосовували Вітазим, візуально такі біологічні елементи рослин, як середня висота рослин, товщина стебла і діаметр кошика більші відповідно на 10 см, на 4-5 мм і на 5-6 см, ніж на контрольній ділянці.
Виконано за допомогою Disqus