Жнива на Прикарпатті проведено на 10% через паводок

16 липня 2020 44 0
Жнива на Прикарпатті проведено на 10% через паводок
Kurkul.com

Паводок на Прикарпатті погіршує проведення жнивної кампанії, адже на мокрій землі застряє техніка, а частина урожаю має пригнічений стан. Про це пише Суспільне.

Повідомляється, що аграрії Прикарпаття обробили лише 12 тис. га, що складає 10% від загальної площі посівів.

В с. Нові Кривотули ФГ «Штерн Агро» розпочало жнива зі збору озимого ячменю. На полі працює 5 комбайнів. За словами комбайнера Богдана Римарука, один за день може обробити 10-12 га, хоча минулого року за день вдавалося зробити 20 га.

«Дуже важкі жнива цього року. Земля волога, техніка застряє. Але в нас всі комбайнери — професіонали. Намагаємося, щоб все було добре. Коли все ж не вдається виїхати, то є трактор, який допомагає», — розповідає Богдан Римарук.

Фермерське господарство розпочало збір урожаю на 7 днів пізніше, ніж минулого року. 

За словами Ігоря Гордійчука, заступника директора господарства, на ячмінь дощі не вплинули, адже колоски були сформовані до початку негоди. Тому врожайність ячменю в 2020 р. на 1 т/га більша, ніж минулого року. А от інші культури від повені постраждали.

«В Тисменицькому районі підтопило приблизно 30 га сої. На озимій пшениці з'явилися хвороби — фузаріоз на колосі. Ми встигли вчасно обробити, та все ж фуніцид не може тримати скільки часу, тому що в нас три тижні падав дощ», — каже Ігор Гордійчук.

Читати за темою: Дніпропетровщина ввійшла в трійку лідерів зі збору зернових культур

За словами Івана Андріїшина, директора обласного департаменту агропромислового розвитку, аграріям не завадив ні карантин, ні повінь, хоча наслідки після червневих опадів все ж є.

«На окремі поля комбайни не можуть зайти. А якщо й заходять, то з пробуксовкою. Але є й позитив — вдалося колосу наповнитися. І ми вже бачимо перші результати жнив. Ті господарства, які збирали культури, отримають врожайність трохи більшу, ніж минулого року», — розповів Іван Андріїшин.

Слідкуйте за жнивною кампанією і залишайтеся в курсі останніх новин разом з Kurkul.com та «Урожай онлайн 2020». Проєкт створений в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».

Не пропустіть актуальні матеріали на Kurkul.com:

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою