У Держгеокадастрі виявлено десятки тисяч фактів подвійної приватизації землі

17 липня 2020 81 0
У Держгеокадастрі виявлено десятки тисяч фактів подвійної приватизації землі
Kurkul.com

Щороку в межах безоплатної приватизації структурними підрозділами Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у приватну власність громадян України передавалось близько 100 тис. га земель. Про це заявив голова Держгеокадастру Роман Лещенко, інформує AgroPolit.com.

У такий спосіб, із 2013 по 2020 рр. затверджено проекти землеустрою та надано у власність громадянам 690 тис. га земель, із них 235 тис. га — учасникам АТО.

За його словами, подібний аудит не проводився останні 7 років, відтоді як Держгеокадастр став розпорядником земель сільськогосподарського призначення.

«З 2013 року розпорядниками земель сільськогосподарського призначення державної власності стали головні управління Держгеокадастру в областях. За цей період, з 2013 року по 2020 рік включно, 445 486 громадян отримали безоплатно у приватну власність земельні ділянки за рішеннями територіальних органів Держгеокадастру. Загальна площа виділених ділянок — 690 тис. га. Більша їх частина, а саме 570 тисяч га були надані українцям для ведення особистого селянського господарства, це ті самі 2 га землі в межах безоплатної приватизації», — зазначив Роман Лещенко.

Читайте також: В Україні поетапно знижуватимуть податок для малих фермерів

За оцінками голови відомства, внутрішній аудит буде тривати до кінця 2020 року. Значну частину інформації доводиться опрацьовувати в ручному режимі, що суттєво ускладнює процес. Проте  попередні результати вже виявили тисячі фактів подвійної приватизації земель.

«Держгеокадастр виявив велику кількість фактів подвійної приватизації землі із однаковим цільовим призначенням. З огляду на перші результати, ми виявили вже понад 10 тисяч наказів про відведення землі, які потенційно є подвійною приватизацією. Зараз триває перевірка наказів, виданих по всій країні, ідентифікуються особи, які брали участь у приватизації земель. Те, що громадяни реалізовували право на безоплатну приватизацію земель в різних регіонах значно ускладнює зведення цієї інформації», — повідомив голова Держгеокадастру.

Він також наголосив, що інформація про виявлені факти порушень, зокрема подвійної приватизації земель, буде передана до правоохоронних органів. Водночас, для осіб, що свідомо, чи несвідомо взяли участь у таких діях, є можливість добровільного повернення земель, які були незаконно приватизовані.

Виконано за допомогою Disqus