Визначено область з найнижчим рівнем зволоження ґрунту

22 липня 2020 122 0
Визначено область з найнижчим рівнем зволоження ґрунту

Протягом другої декади липня українці відчули на собі значні температурні контрасти. На початку декади температури зашкалювали — панувала спека, а починаючи з 13-го липня до України надійшла «осінь». Повідомляє сервіс агропогоди «Метео Фарм».

Середньодобова температура повітря другої декади липня поступилася своїми показниками першій декаді, але перевищила показники за аналогічний період 2019 р. Середня температура повітря протягом другої декади липня на Заході знаходилась в межах +18…+19 °C, на Півночі +19…+20 °C. В центральних областях +20…+22 °C, на Сході +21…+22 °C.

Найтепліше було на Півдні — середньодобова температура тут склала +23…+24 °C. Максимально температура підіймалась до +35…+36 °C на Сході. На Півдні та в Дніпровській області максимальні температури досягли позначки +33…+35 °C °C, на решті території максимальні температури знаходились в межах +30…+32 °C. 

Максимальні температури зафіксовано у період з 11 по 12 липня. Мінімально температура опускалась до +5 °C в Івано-Франківській, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях. Мінімальні температурні показники припали на 14-16 липня.                   

Від кліматичних катаклізмів потерпає весь світ. Наразі Індія та Китай знаходяться в епіцентрі катастрофічних повеней, відбувається рятувальна евакуація мільйон людей. Жителі західних областей України також не можуть й досі оговтатись від повеней, адже дощі надалі не покидають цю частину України.

Найгірше, що норма опадів підтримується в основному за рахунок короткочасних та інтенсивних злив, коли за одну добу може випасти місячна норма, а то й більше. Така ситуація відбулася наразі в Харкові, коли за 12 годин починаючи з вечора 13-го липня до ранку 14-го липня випало 87 мм опадів, що склало абсолютний добовий максимум. Тобто майже за добу випала така кількість опадів, яка перевищила місячну норму.

Протягом другої декади липня в Івано-Франківській області  в селі Бабин 16-го липня спостерігався град. Протягом другої декади липня дощі полонили Україну, але розподілились вони не рівномірно.

Найбільша кількість опадів випала в Луганській, Волинській, Львівській, Закарпатській областях. Також відзначились значними опадами Київська, Сумська, Чернігівська, Донецька, Харківська, Чернівецька та Полтавська області. А от в Хмельницькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Дніпровській та Кіровоградській областях опадів випало обмаль.

Сильна посуха відмічена в Житомирській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Дніпровській, Кіровоградській, Черкаській областях та на Півдні. Саме на території цих областей ГТК знаходиться в межах 0,1-0,5.

Середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +16 до +17 °C, в північних областях +18…+19 °C. В центральних областях середньодобова температура ґрунту склала +19…+21 °C, на Сході +21…+22 °C.

В південних областях +23…+24 °C. Мінімальні температури ґрунту на Заході знаходились в межах +8…+10 °C, в північних областях коливалась від +11 до +12 °C. В центральних областях +11…+13 °C, на Сході та Півдні +13…+14 °C.

Показники вологості ґрунту другої декади у порівнянні з показниками першої декади липня знизилися, лише відбулося зростання на Сході. А якщо порівняти дані за аналогічний період 2019 р., то краще зволожений ґрунт на Заході, в Сумській, Чернігівській, Луганській та Харківській областях, на решті території 2019 р. мав вищі показники вологості ґрунту.

Найвищі показники рівня зволоження ґрунту 25%-26% зафіксовано в Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Закарпатській областях. Найнижчий показник вологості ґрунту 9% зафіксовано в Херсонській області. Також занизький рівень вологості ґрунту 13%-15% в Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Дніпровській областях.

Виконано за допомогою Disqus