Аграріям радять пришвидшити жнива

28 липня 2020 403 0
Аграріям радять пришвидшити жнива
Kurkul.com

Фермерам радять оперативно проводити жнива, адже спекотна та волога погода в Україні сприяє розвитку бур’янів, хвороб та шкідників на посівах. Про це повідомляє Національної академії аграрних наук України.

«У другій та на початку третьої декади липня спостерігалася нестійка за температурним режимом погода зі значними коливаннями добових температур повітря, спекотні дні змінювалися прохолодними. Похолодання в окремих регіонах супроводжувалося дощами різної інтенсивності та кількості, грозами, градом та шквалами. Середньодобова температура на 1-6 °C перевищувала декадну норму і становила від 17,5 °C на заході – до 27 °C тепла на півдні. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до 57-65 °C, вночі охолоджувалася до 6-13 °C тепла. Опади різної інтенсивності спостерігалися майже по всій території країни», — зазначається у повідомленні.

За інформацією науковців, наразі важливим є питання підготовки ґрунту під майбутній урожай. Найголовніше потрібно зберегти наявну вологу та накопичити майбутню. Так, за багаторічними даними, кількість опадів, ймовірних у третій декаді липня та в серпні становить близько 100 мм. Якщо цю кількість зберегти від непродуктивних втрат, то утвориться сприятлива ситуація для отримання своєчасних сходів, зокрема ріпаку озимого.

Читати за темою:

 

Виконано за допомогою Disqus