Експорт української молочної продукції зменшився на чверть

28 липня 2020 31 0
Експорт української молочної продукції зменшився на чверть
pixabay.com

Експорт вітчизняної молочної продукції за першу половину 2020 р. зменшився на чверть у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р., до $116,2 млн. Водночас імпорт в Україну аналогічної продукції зріс аж на 160% і сягнув за $140 млн. Про це пише Урядовий Кур’єр.

Аналітичний відділ Асоціації виробників молока (АВМ) повідомляє, що найбільше упав експорт згущеного молока та вершків (на 36%) та вершкового масла (на 43%). При падінні всього ескспорту молочної продукції за пів року на $39 млн, частка вищевказаних продуктів виявилася найбільшою — на $36,7 млн.

Зазначається, що основними покупцями цих видів товарів є Азербайджан, Молдова, Грузія, Казахстан та Вірменія. Що ж стосується сухого та згущеного молока, то до цього переліку додається ще Ізраїль.

Незначне, майже непомітне нарощування на загальному негативному тлі показала лише молочна сироватка (+0,3%), дещо більший приріст дало морозиво — 6,1%. Найбільше зріс експорт казеїну (14,2%), а через його високу вартість він же дав і дохід $18,8 млн.

Натомість імпорт молочної продукції в Україну наростає просто шаленими темпами. Так, імпорт вершкового масла у вартісному виразі зріс на 670%, до $26,4 млн за пів року.

Імпорт сиру зріс на 129%, що у вартісному вимірі є рекордсменом понад $90 млн. Везуть його найбільше із Польщі, Нідерландів, Німеччини, Франції та Італії, також масло надходить із вищевказаних країн, крім Франції.

«До традиційних причин падіння українського експорту, як-от дефіцит молока та падіння світових цін на масло, додалися ще й нові, так би мовити, віяння часу. Падіння глобальної торгівлі внаслідок карантинних обмежень спричинило тотальне взаємне зниження ввізного мита між європейськими країнами за умовами угоди про зону вільної торгівлі», — зазначають аналітики.

Україна була змушена знизити ввізне мито для імпортних товарів, натомість українського експорту в інші країни це зниження не зачепило, адже експортні квоти не були переглянуті. Саме тому виробники молока закликають владу вжити заходів щодо захисту національного виробника.

Читати за темою: Україна втричі збільшила імпорт сирів

Виконано за допомогою Disqus