Майже всі області України потерпають від посухи

5 серпня 2020 389 0
Майже всі області України потерпають від посухи
Kurkul.com

Цьогорічний липень виявився за температурним режимом теплішим за аналогічний період 2019 р. Також липень 2020 р. перевищив середньодобові температури повітря від багаторічних норм на всій території України. Повідомляють аналітики Метео Фарм.

На Заході перевищення досягло +1…+2 °C, а на решті території сягнуло +2…+3 °C. Українці могли спостерігати протягом усього місяця за різкими температурними коливаннями, особливо відчутний такий стрибок був у другій декаді липня.

Середньомісячна температура повітря в західних областях перебувала у межах +19…+20 °C, у північних областях +20…+21 °C. В центральних областях +20…+21 °C, тепліше на Півдні та Сході, середньомісячна температура тут досягла +23…+25 °C.

Максимально температура підіймалась до +38…+39 °C на Сході, Півдні, а також у Дніпровській області. В західних областях максимальні температури не перевищували +32 °C, на решті території +32…+36 °C. Максимальні температури зафіксовано в першій та третій декаді липня. Мінімальні температури припали на другу та третю декаду липня. Мінімально температура опускалась до +5 °C в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях.

Протягом липня зафіксовано дуже багато локальних злив які супроводжувалися поривчастим шквальним вітром, градом. Тенденція до таких екстремальних опадів набирає обертів з кожним роком. Основна кількість опадів випала в першій та другій декаді липня. В Луганській, Волинській, Львівській, Рівненській та Закарпатській областях випала кількість опадів яка перевищила місячну кліматичну норму, на решті території кількість опадів не досягнула багаторічної норми.

Протягом липня значні опади фіксувалися на Заході, в Житомирській, Київській, Чернігівській та Вінницькій областях. Мінімальна кількість опадів випала в Дніпровській області. За підсумками місяця майже на всій території України окрім західних областей панує посуха. Критично посушлива ситуація склалась на Півдні, в Центрі, а також в Харківській, Донецькій, Сумській областях, тут ГТК дорівнює 0,2-0,4.

Трохи краща ситуація в Житомирській, Київській, Чернігівській, Луганській, Хмельницькій, Чернівецькій областях, тут ГТК 0,5 – 0,6. Найкраще зволожені землі Закарпатської та Львівської областей. Якщо порівнювати кількість опадів за аналогічний період 2019 р., то упродовж липня 2020 р. кількість опадів перевищили торішні показники в Київській, Чернігівській, Луганській, Вінницькій областях, а також на Півдні та Заході окрім Хмельницької області, на решті території кількість опадів поступилася показникам 2019 р.

Середньомісячна температура ґрунту в західних областях коливалась від +18 до +19 °C, на Півночі +19…+21 °C. В східних та центральних областях +21…+24 °C, на Півдні +25…+26 °C. Середньомісячні температури ґрунту за липень 2020 р. перевищили температури за аналогічний період 2019 р.

Мінімальна температура ґрунту знаходилась в межах +6…+7 °C в західних областях, в північних областях +10…+12 °C. На Півдні та в Центрі України +12…+14 °C, в східних областях +13…+15 °C.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 12%-14% на Півдні. На Сході, в Центрі, а також в Київській області рівень зволоження дорівнює лише 15%-19%.

Найвищий рівень зволоження 20%-25% мають західні землі, а також Житомирська, Сумська, Чернігівська області. Цьогорічні показники зволоження ґрунту в Чернігівській, Миколаївській, Кіровоградській областях та на Заході перевищили значення за аналогічний період 2019 р., на решті території поступилися.

Виконано за допомогою Disqus