В Україні критичні умови вологозабезпечення посівів — НААН

25 серпня 2020 77 0
В Україні критичні умови вологозабезпечення посівів — НААН

За даними спеціалістів Лабораторії аерокосмічного зондування агросфери Інституту агроекології і природокористування НААН, частка доступної вологи в ґрунті нижче 40% є стресовою для розвитку більшості сільськогосподарських культур.

Найбільш критичні умови зволоження наразі спостерігаються в Одеській (10-20%), Миколаївській (<20%), Херсонській (<10%), Запорізькій (<20%), Луганській (<20%), Дніпропетровській (<20%), Полтавській (<20%) та Кіровоградській (20-30%), областях та в Криму (<10%).

«Для цього періоду вегетації характерним є інтенсивне спрацьовування ґрунтових запасів вологи, але досить висока температура та обмежена кількість опадів сприяли прояву посушливих явищ не тільки в південних областях, а і в зоні Лісостепу і навіть Поліссі», — зазначають в НААН.

Зокрема за супутниковими даними за індексом NDVI в середньому на третині території України стан рослинності на 3 серпня знаходився нижче середньо багаторічного (2009-2019) рівня та фактично 80% сільськогосподарських угідь країни мають значення NDVI помітно нижчі ніж у цей період 2019 р.

Зазначається також, що за період з 26 липня по 3 серпня стан рослинності, в т. ч. посівів, значно погіршився, що особливо характерно для зони Степу, Лісостепу і східного Полісся. Таким чином з початку поточного місяця посушливі явища на території України набули глобального характеру.

Виконано за допомогою Disqus