В Україні бракує фуражної пшениці

11 серпня 2020 333 0

Оператори ринку в Україні відзначають нестачу фуражної пшениці на внутрішньому ринку, що вже позначилося на паритеті цін, ідеться в дописі Телеграм-каналу KWS HUB.

Якщо місяць тому різниця між фуражною і продовольчою пшеницею із вмістом протеїну 12,5% становила 10-11$, то зараз 3-4$, а в аналогічний період минулого року різниця становила 8$.

«Українські фермери стримують продаж фуражного зерна на внутрішньому ринку в очікуванні подальшого зростання ціни, що призводить до нестачі пропозиції фуражної пшениці», — ідеться в повідомленні.

Основною причиною дефіциту фуражної пшениці може бути тривала посуха, яка  прогресувала в основних зернових областях країни, починаючи з осені 2019 року.

Зерно, що дозріває в суху і жарку погоду, містить більше протеїну, тобто в поточному сезоні варто очікувати збільшення частки продовольчої пшениці.

«Також починаючи з кінця травня і до середини червня на більшості території України пройшли інтенсивні дощі, які частково погіршили стан посівів. Підвищена вологість повітря і зволоженість грунту призвели до локального розвитку хвороб, почорніння колоса і відновлення росту бур'янів», — зазначають фахівці.

Однак у найближчі тижні очікується зниження цін, бо фермерам доведеться почати активний продаж пшениці і ячменю задля звільнення складів для кукурудзи та інших пізніх ярих культур через наближення жнив.

Форвардні ціни на пшеницю на базисі СРТ також демонструють схожу динаміку. Інші види фуражного зерна в Україні також показують зростання протягом останнього місяця:

  • ячмінь на базисі СРТ з поставкою у вересні виріс з 160$/т до 171$/т
  • кукурудза на базисі СРТ з поставкою в жовтні також виросла, але менш помітно — із 149$/т до 151$/т під впливом спеки, що посилилась останнім часом в регіоні.
Виконано за допомогою Disqus