Експерт дав прогноз урожаю меду на 2020 рік

11 серпня 2020 154 0
Експерт дав прогноз урожаю меду на 2020 рік
Kurkul.com

Незважаючи на несприятливу погоду навесні, в 2020 році урожай меду буде на рівні минулих років. Про це Kurkul.com повідомив співвласник ТМ «Знатний Мед», пасічник Валерій Курейко.

«В цілому, урожай буде на рівні минулих років, тобто більше 100 тис. т. Недостачу весняних медів компенсує липа, різнотрав'я і соняшник. Цілком можливо, що на експорт в цьому році піде навіть більше меду, ніж минулого, адже є попит у Європі і США.  На внутрішньому ринку залишиться приблизно 50-60 тис. т», — вважає експерт.

Також Валерій Курейко зазначив, що для медового сезону цей рік видався унікальним.

«У травні спостерігалася аномальна погода — низькі температури і затяжні дощі. Це негативно вплинуло на цвітіння основних травневих медоносів і білої акції. Але ще більше така погода вплинула на розвиток бджіл, який загальмував мінімум на місяць. Більшість бджолярів в цей час самі годували бджіл, щоб уникнути їх загибелі, адже бджоли не могли нічого зібрати, навіть не могли вилетіти з вулика, адже бджоли не літають при низьких температурах», — зауважує він.

Бджоляр також стверджує, що такі види меду як «травневий» і «біла акація» у цьому році практично відсутні, тому що їх не вдалося зібрати.

«Багато хто зміг зібрати лише 2 види меду — соняшник та «все інше разом», тобто ранньо-літнє і літнє різнотрав'я. А у багатьох взагалі буде лише соняшник. Щодо меду з липи, то його теж буде небагато», — повідомив експерт.

Валерій Курейко підсумував, що цього року під час цвітіння липи та соняшнику погодні умови були в цілому сприятливими, тому в Україні буде мед.

Читати за темою: Пасічники почали відкачувати соняшниковий мед

Виконано за допомогою Disqus