Стало відомо, скільки бортьового меду можуть збирати в Україні

6 вересня 2020 140 0
Стало відомо, скільки бортьового меду можуть збирати в Україні
pixabay.com

На сьогодні, в українському Поліссі (Волинська, Рівненська, північ Київської та Чернігівської областей) нараховується понад  4 тис. колод-бортей, які утримують понад 300 сімей бортників (2-5 поколінь бджолярів). Так, з 1 борті можна зібрати 5-10 кг меду за весб сезон, що в 10 разів менше, ніж за звичайного вулика. Про це Kurkul.com повідомив співвласник ТМ «Знатний Мед», пасічник Валерій Курейко.

 «З однієї борті чи колоди можна зібрати 5-10 кг меду за весь сезон. Таким чином, приблизна кількість бортьового меду в Україні може складати 10-15 т на рік», — відзначає пасічник.

Для порівняння, у Білоруському Поліссі нараховується понад 2,5 тис. бортей/колод, при заселенні 40%. Колодним та бортьовим бджолярством також традиційно займаються у Росії (тут нараховується понад 5 тис. одиниць). Є бортники у Польщі (понад 200 шт. Бортей) та в Литві (понад 50 шт.).

Читати також: В Україні рекордно висока ціна меду

Зазначається, що бортьовий мед збирають з кінця серпня по листопад, при відсутності розплоду та при повній запечатці меду. На деяких бортьових і колодних пасіках окремо відкачують весняно-ранньолітній мед (часто з невеликих колод-дуплянок).

«Бортьовий мед користується заслуженою увагою з боку покупців через свою унікальність, високе діастазне число, велику кількість корисних елементів (понад 200), що в 2 рази більше, ніж у вуликовому меді, відкачаному центрифужним способом. У бортьовому меді завжди суттєво більше пилку та перги, прополісу, ферментів, забрусу. Він зазвичай більш терпкий, густий, більш темного кольору і завжди поліфлорний. Оскільки  колоди/борті часто знаходяться у лісових масивах, то мед можна назвати лісовим концентрованим. Також за останніми дослідженнями вчених, розташування бортей на висоті понад 2 метри збільшує цінні якості меду», — розповідає Валерій Курейко.

Ціна за 1 літр бортьового меду в Україні — від 200 до 400 грн, за кордоном  —до €200-250.

Читати за темою: Кочова пасіка дає у 10 разів більше меду — досвід

Виконано за допомогою Disqus