Пшениця на світових ринках дешевшає — огляд

12 серпня 2020 162 0

Котирування пшеничних ф’ючерсів синхронно знижуються на провідних біржових майданчиках з другої половини липня.

Про це у своєму аналітичному матеріалі написав аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко.

На фоні активного збору цієї культури в основних країнах-виробниках Північної півкулі, ринок переходить до сезонного зниження в зв’язку зі зростанням пропозиції.

Попри відставання на старті країни Чорноморського регіону наростили темпи збору урожаю і відповідно обсягів експорту. 

Зниження цін активізувало закупівлі країнами-імпортерами. Зокрема, Єгипет на тендері 5 серпня 2020 року закупив 410 тис. т української та російської пшениці. При цьому запропонований обсяг становив 1 млн т.

Тисне на ціни також прогноз значних валових зборів в Росії (79,5 млн т), Канаді (39 млн т) та Австралії (27 млн т) попри те, що в липні були побоювання недобору валових зборів в цих країнах.

«Частково підтримку цінам надає Китай, який активізував закупівлі пшениці з США. Також учасники ринку відмічають стримування продажів зернових с/г виробниками, як в Чорноморському регіоні так і у Франції, зокрема з’явилась інформація про зростання активності французьких трейдерів на ринку Німеччини, які контрактували обсяги для виконання поставок до Алжиру», — ідеться в повідомленні. 

Фундаментальні фактори зниження ціни на пшеницю:

  • Ринки очікують, що серпневий звіт USDA буде «ведмежим» для пшениці за рахунок підвищення прогнозів валових зборів в РФ, Канаді та Австралії
  • Темпи збору ранніх зернових в Північній півкулі досягли середньорічних показників, попри відставання на початку сезону в деяких регіонах
  • Активні закупівлі з боку Єгипту на фоні сезонного зниження цін
  • Нарощування імпорту американської пшениці Китаєм.

У серпні фізичний ринок в Україні перейшов до зниження, яке спостерігається як на спотовому ринку, так і по форвардних закупівлях.

«На ринок тисне пропозиція зерна нового урожаю та нові дані про зростання урожайності і підвищення прогнозів валового збору в сусідній РФ. Попри це суттєвого зниження цін в серпні може не відбутись, виробники мають вільні потужності для зберігання внаслідок зменшення валового збору ранніх культур, тому не потрібно звільняти склади під соняшник і кукурудзу, що буде стимулом потримати пшеницю до кращих цін»,  — каже аналітик.

Тому можна спрогнозувати, що динаміка експортних відвантажень в поточному маркетинговому році буде схожою із 2018/19 МР: нижчі обсяги відвантажень в пікові серпень-вересень (порівняно з 2019/20 МР) з подальшим виходом на 1-1,2 млн тон в другій половині сезону.

Виконано за допомогою Disqus