Аграрії Одещини на межі банкрутства через затяжну посуху

14 серпня 2020 1254 0
Аграрії Одещини на межі банкрутства через затяжну посуху

Аграрії Одеської обл. опинились перед загрозою повного банкрутства, а посівна кампанія-2021 — під загрозою зриву, адже у регіоні через посуху, окрім озимих  культур, практично повністю загинули і ярі. Про це повідомляє uacouncil.org.

Зазначається, що урожай озимих в області втрачено на понад 300 тис га. Частину цих площ агровиробники пересіяли ярими культурами — кукурудзою, соняшником, просом. Проте, через несприятливу погоду вони втратили і цей урожай.

«Ми цього року два рази сіяли і два рази нічого не зібрали. У Бессарабії 80% господарств, у яких загинули озимі, спромоглись, позичивши гроші в банках, посіяти ярі. Станом на сьогодні близько 30% площ уже загинуло. Ще на 30% бачимо, що немає шансів щось зібрати. Тому близько 70% — це повторна загибель уже пересіяних культур», — зазначає Олександр Денисенко, керівник «Компанії Агро Юг» з Білгород-Дністровського р-ну.

Також аграрій додає, що, крім засухи, полям завдала шкоди буря, яка перейшла у град. В результаті у його господарстві вибило 82 га соняшнику і 130 га проса.  

В Ізмаїльському р-ні Одеської обл. чимало господарств пересіяли площі озимих, однак тепер змушені кукурудзу переробляти на силос, а поля із соняшником — передисковувати, адже урожаю немає взагалі.

«Їх сіяли після пшениці, ячменю, ріпаку. Попередні культури витягнули на себе весь залишок вологи. Рослини піднялись до 50-60 см. Кукурудза навіть не викинула мітелку, а соняшник у деяких місцях головку сформував, а у деяких – ні. Ми у своєму господарстві нічого не пересівали. Після загибелі озимих, передискували ці площі і залишили під паром: не бачили економічної вигоди у пересіві», — розповідає агровиробник Микола Ратушненко, керівник «СФГ Ратушненка М.І.».

Втрата двох урожаїв та ще й після попереднього неурожайного року – катастрофічна для агровиробників. Наразі немає чим платити орендну плату та податки. Аграрії відзначають: у регіоні наростає соціальна напруга, яка буде лише посилюватись. Місцеві бюджети недоотримають значні суми коштів.

Читати за темою: На Одещині засихають соняшник і кукурудза

Виконано за допомогою Disqus