Фермери Одещини вийдуть на протест в разі невиплати держдопомоги через посуху

10 вересня 2020 163 0
Фермери Одещини вийдуть на протест в разі невиплати держдопомоги через посуху
Kurkul.com

Фермери Кілійського району Одещини обіцяють акції протестів, включно з перекриттям трас. Повідомляє Всеукраїнський конгрес фермерів.

Причина — відсутність бодай якоїсь допомоги від держави  аграріям через посуху, яка триває в регіоні вже другий рік поспіль. За слова фермера Олександра Пересунько, місцеві фермери доведені до відчаю.

«Без допомоги Уряду бессарабський фермер не виживе в цьому році. Щоб посіятись торік ми взяли кредити на добрива, насіння, солярку. Все майно зараз заставлене ще з минулого року. На нас ніхто не звертає уваги. До нас приїжджали всі: і Тарас Висоцький (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства) тричі був сам міністр і губернатор, але результату немає. Приїжджають  і розказують, що немає схеми виплати», — розповів фермер.

За словами аграріїв,  наразі Кабмін пообіцяв їм підготувати програму про компенсацію страхування. В теорії це виглядало б так: страхування буде коштувати 300-400 грн за гектар і 50% мають компенсувати. Але це мінімум. 

Зазначається, що наразі в регіоні вже загинули від 80% до 100% озимих, тепер продовжують гинути ярові культури. На сьогодні господарства вже залишились без соняшника, проса і кукурудзи. Голова асоціації фермерів Бессарабії Алла Стоянова розповідає, що ситуація катастрофічна. 

«Посуха була з 2019 р. Ще з 2018 р. аграрії увійшли в кредити для посівної у  2019 р. Очікували, що затягши паски в 2020 р., стануть на  ноги, але потрапили в пастку: виклались на повну, грошей на рахунках немає, склади пусті, в полях все згоріло, орендну плату пайщикам заплатити нема з чого, податки — нема з чого», — розповіла Алла Стоянова.

На необхідності запровадження страхового платежу наголошує й Іван Слободяник, голова Всеукраїнського конгресу фермерів. Проте, щоб розв'язувати проблему бесарабських фермерів потрібен комплекс заходів.

«Без компенсації з резервного фонду за втрачений врожай цьогоріч в регіоні буде біда. Має бути масштабна програма зрошення, саме державна, бо приватний бізнес не потягне її відновити. Потрібно, щоб фермери навчились користуватися страховими продуктами. Будемо вимагати компенсацію страхового платежу, як це діє в ЄС», — зазначив Іван Слободяник.

Всеукраїнський конгрес фермерів закликає аграріїв об’єднуватись і виробити потужну і активну громадську позицію. Це дозволить змусити державу вжити конкретних кроків на підтримку фермерів не лише Бессарабії, а й інших регіонів.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus