Попит на форвард зростатиме через нестачу інших ресурсів — думка

18 серпня 2020 71 0
Попит на форвард зростатиме через нестачу інших ресурсів — думка
superagronom.com

Попит на форвардні програми зростатиме через нестачу ресурсів на ринку. Про це заявив в.о. голови правління АТ «Аграрний Фонд» Богдан Банчук в інтерв'ю для AgroPolit.

За його словами, багато що залежить від відсотка за користування коштами, адже ніхто не хоче переплачувати. Проте, в будь-якому разі отримати фінансування за форвардною програмою значно легше, ніж кредит в банку, тому що заставою є майбутній врожай.

До того ж Богдан Банчук зазначив, що в банках складна процедура оформлення кредиту для сільгоспвиробників, особливо малих.

«Ми ж намагаємося максимально спростити цей шлях і допомогти аграрію. Але це за умови, що він має успішний досвід вирощування, немає податкових заборгованостей і проблемних кредитів. Ми повернемося до класичної моделі форвардних закупівель, працюватимемо через Аграрну біржу та обов’язково будемо страхувати майбутній урожай»», — повідомив він.

Також Богдан Банчук відмічає, що в «Аграрному фонді» планують зосередитися на форвардній програмі, щоб збільшити фінансування сільгоспвиробників. Проте, багато залежить від того, чи вдасться повернути зерно за торішніми форвардними контрактами.

«Ми законтрактували 95 тис. т, однак поки що дуже складно сказати, чи зможемо все зерно отримати та якої воно буде якості. А проблема в тому, що раніше в АТ «Аграрний фонд» були чіткі правила: перш ніж видати аванс фермерові, ми мали отримати акт огляду полів від страхової компанії», — зазначив він.

Проте на початку 2020 р. це правило порушили, і коли він очолив компанію, то побачив, що є багато полів, куди страхові компанії не виїжджали. Тобто договір страхування укладено, але страховик туди так і не потрапив, відповідно, акта огляду полів немає.

«Тож тепер маємо страхові випадки, пов’язані з посухою та неврожаєм, і змушені шукати варіанти вирішення цих проблем так, щоб і сільгоспвиробнику допомогти, і свої інтереси відстояти», — наголошує Богдан Банчук.

Читати за темою: Аграрний Фонд планує збільшити фінансування агровиробників

Виконано за допомогою Disqus