Названо головні проблеми посівного матеріалу в Україні

18 серпня 2020 100 0
Названо головні проблеми посівного матеріалу в Україні
Kurkul.com

Ще кілька років тому експерти підняли важливу проблему: в Україні висівається до 80% травмованого насіння, пошкодженого при збиранні та подальшому транспортуванні і доробках. Наразі ця проблема лише збільшилася, вважає Василь Косюк, головний агроном підприємства «Агрокрай».

Підприємство має власні насіннєві посіви, вирощені за системою точного землеробства, та з цього року запустили на повну потужність насіннєвий завод Biligrain, спроектований німецькою компанією Reiter Seed Pricessing. Тому проблеми українського насіння та його якісної доробки в господарстві вивчали дуже ретельно.

Читати за темою: Насіннєвий завод Biligrain на Хмельниччині оброблятиме до 240 т насіння на добу

«Дуже велика проблема на сьогодні — травмоване і бите насіння, що сягає до 20%, навіть не помітне людському оку, підготовлене нашими фермерами і агрокомпаніями на власних не спеціалізованих очисних машинах, яке після висіву загине вже у ґрунті, не даючи сходів. Ми також зіткнулися з цією проблемою, коли купували насіння для свого господарства. Друга велика проблема — висока засміченість насіння, зазвичай через неналежне видалення пилу та сміттєвих домішок із зібраного зерна», — зауважує фахівець.

Він пояснює, що саме ці проблеми було враховано при проектуванні та обладнанні власного насіннєвого заводу Biligrain.

«У нас створено всі умови, щоб якомога менше травмувати зерно. Починаючи зі збирання, де ми застосовуємо спеціальні комбайни з одним барабаном і одним ротором, які набагато менше травмують зерно під час обмолоту. Від комбайна зерно забирає перевантажувач, який також обладнано так, щоб якомога менше травмувати зібраний врожай: він має лише один шнек на вивантаження, а до нього зерно йде самотоком, без «підганяння» поздовжнім шнеком. Тобто це також знижує ризик отримати багато битого зерна. Усе обладнання на заводі Biligrain, і сортувальне, і транспортувальне, обов’язково прорезинене. Ну і окремо можу виділити тару для зберігання зерна після попередньої очистки. Вона спеціальної конструкції, дерев’яна, що дозволяє насінню «дихати», не прогріватися і при цьому не пропускає пил, хоча склади в нас абсолютно чисті, за цим окремо слідкують. Також маємо кілька систем аерації, які на всіх етапах доробки насіння очищають зерно від пилу і сміттєвої домішки», — розповідає Василь Косюк.

Саме такий підхід, каже він, дозволяє отримати насіннєву партію, у якій кожна зернина буде мати однаково високу енергію проростання та питому вагу. Адже головним завданням для себе на насіннєвому заводі Biligrain бачать створення посівного матеріалу, у якому буде максимально розкритий генетичний потенціал сорту. Травмоване та «некондиційне» насіння відсіюється на етапах сортування і калібрування.

«З травмованого чи надто дрібного зерна цілком можна зробити борошно, чи пустити його на виготовлення кормів. Тому ми його пускаємо в товарне зерно чи фураж, але не допускаємо у насіннєві партії. Такий підхід потрібен при створенні посівного матеріалу завжди», — переконаний Василь Косюк.

Наразі в асортименті насіннєвого заводу Biligrain — насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union), сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau), а також квасолі. У найближчому майбутньому асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами.

За детальною інформацією звертайтесь у відділ продажу: sales@biligrain.com +380 67 538 74 74

 

Виконано за допомогою Disqus