Виробники гречки закликають уряд підтримати галузь

20 серпня 2020 80 0
Виробники гречки закликають уряд підтримати галузь
Kurkul.com

Виробники гречаної галузі закликають уряд створити для них рівні умови поряд із виробниками Казахстану. Вони запевняють, якщо цього не зробити, то вже за 3 роки переробники крупи зникнуть взагалі. Про це йдеться у матеріалі «Бій за гречку: щоб Україна була з крупою, уряду потрібно приструнити казахських і білоруських виробників» на AgroPolit.com.

«Я думаю, якщо влада не вживатиме заходів, то через 3 роки український виробник зникне. Ми вже самі замислювалися буквально рік тому, щоб закрити або призупинити виробництво, а потім взагалі демонтувати. Не хочеться цього робити, бо на підприємстві працює близько 285 осіб, у гречаному напрямі задіяна 1/5 частина. Всі вони зараз отримують хорошу заробітну плату, годують свої родини, а завод є бюджетоутворюючим підприємством у районі, де проживає близько 16 тис. населення», — розповідає Анатолій Власенко, генеральний директор ТОВ «Олімп».

Щоби цього не допустити, українські переробники пропонують два варіанти для влади.

  1. Ухвалити зміни до Закону України «Про митний тариф», в якому встановити пільговий тариф на гречку (код 1008100000) в розмірі 0% та встановити строк його дії до 31 липня 2023 р. (включно).
  2. Перегляд урядової постанови від 2015 р. №1146. 

Читати за темою: Від держдотування вирощування гречки постраждають фермери — думка

«Ми хочемо, щоб законодавець або скасував закон про загороджувальне мито у 20%, або щоб за перегляду в грудні 2020 р. постанови №1146 Кабмін вивів з-під дії мита позицію за цим кодом на зерно гречки. Останнє можливо зробити й окремим законом. В такому випадку зерно-сировина з РФ піде до нас і ми його будемо переробляти, а додана вартість залишатиметься всередині країни, а не вимиватиметься в Казахстан, Білорусь, чи ще кудись», — пояснює Антон Міллер, генеральний директор ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо»).

Виробники запевняють, що якщо держава дослухається до них, то дуже швидко українська економіка отримає позитивний ефект у вигляді сплати податків і нових робочих місць.

Виконано за допомогою Disqus