Фермери говорять про масове поширення філодій на соняшнику Syngenta

25 серпня 2020 1687 0
Фермери говорять про масове поширення філодій на соняшнику Syngenta
Kurkul.com

Частка ураження рослин філодіями у посівах соняшнику гібриду Конді подекуди сягає 30-40%. За таких умов агровиробники прогнозують неминучі втрати врожаю та прагнуть з’ясувати першопричини масового розповсюдження захворювання. Про це на Facebook-сторінці «Спілки аграріїв України» повідомила Юлія Кротач, інформує SuperAgronom.com.

«На наших посівах з’явилось дивне явище (мутації) соняшнику. Ми були перші у кого з’явилось дане явище і за іноземними даними назва цих мутацій «філодія». Спричиняється фітоплазмою чи вірусними інфекціями та має симптоми, які можна помилково сплутати з дефіцитом калію або бору. Крім мутацій присутня надмірна гіллястіть і багатокошиковість, що теж свідчить про втрати і надмірне використання поживних елементів з ґрунту», — коментує ситуацію на полях свого господарства Юлія Кротач.

Читайте також: Названо причини виникнення філодій на соняшнику

Зазначається, що основним переносником фітоплазмозу на соняшнику є цикади і попелиці. Вона припускає, що висіяне на полях господарства насіння соняшнику було заражено саме ними. Не виключається і варіант інфекційного походження хвороби: спричиненого стресовими умовами у фазу від 8 листків до цвітіння.

«На даному етапі досі ведуться дослідження і я збираю інформацію по гібриду Конді. Також ми розуміємо, що втрат не оминути і з’ясувати причину тільки в наших інтересах. Вже кілька днів представники Syngenta досліджували заражені поля та велися переговори, але ніяких конкретних рішень не було. Варто зазначити, що дане зараження уже присутнє на багатьох полях інших регіонів України», — повідомила Юлія Кротач.

Коментуючи ситуацію користувачі повідомляють про схожі випадки ураження рослин філодіями, проте вже на інших гібридах Syngenta. Зокрема, зі слів Миколи Чемериського, на площі 300 га гібриду Тутті на Вінниччині філодіями уражено близько чверті посівів. Повідомляється і про випадки виявлення даного захворювання на гібридах інших компаній-виробників насіння.

Виконано за допомогою Disqus